Οι πετρελαϊκές τιμές αφού ολοκλήρωσαν τους πρώτους στόχους για την χρονιά εισέρχονται στη νέα εβδομάδα με ένα μεγάλο στοίχημα. Εκείνο της διακράτησης σε επίπεδο κλεισίματος των 58,70 δολαρίων/βαρέλι για το Βrent και των 56,70 δολαρίων/βαρέλι για το αμερικανικό αργό, συνθήκη απαραίτητη για όσους προσδοκούν σύντομα τον επόμενο γύρο υψηλών πτήσεων.
Ας δούμε όμως που βρισκόμαστε ακριβώς. Οι τιμές στο δείκτη αναφοράς Brent κινούνται πλέον πάνω από την αντίσταση του 200άρη σε εβδομαδιαία βάση, ήτοι τα 58,70 δολάρια/βαρέλι και έφτασαν τη δεύτερη τιμή στόχο που είχαμε θέσει ως επόμενο προορισμό, ήτοι τα 62-63 δολάρια/βαρέλι, με δύο εβδομαδιαία κλεισίματα εντός του εύρους και μάλιστα με υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας έως και τα 65,5 δολάρια/βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό έδωσε και αυτό την αναμενόμενη διαφυγή πάνω από τα 56,70 δολάρια/βαρέλι, συνθήκη που άνοιξε το διάγραμμα με πρώτο στόχο τα 58,50 δολάρια/βαρέλι και δύο εβδομαδιαία κλεισίματα πάνω από αυτόν, ενώ επετεύχθη ενδοσυνεδριακά και ο δεύτερος στόχος των 61,90 δολαρίων/βαρέλι, καθώς το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στα 62,27 δολάρια/βαρέλι.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: Eίμαστε λίγο πριν τον νέο στόχο στο μηνιαίο διάγραμμα πέριξ των 74 δολαρίων/βαρέλι ή κάπου εδώ είναι προς το παρόν τα υψηλά για τις πετρελαϊκές τιμές ;
Οι λόγοι της εκτόξευσης των τιμών και ποιος κρατά το κλειδί για τη συνέχεια
H απάντηση στο παραπάνω ερώτημα κρύβεται για άλλη μια φορά στις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή άλλωστε εξαρχής οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου στο πρόσφατο ράλι, όταν αποφάσισε στις αρχές του Ιανουαρίου 2021 και μετά από μια σειρά έντονων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου, να μειώσει εθελοντικά για τους μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου την ημερήσια παραγωγή της κατά ένα εκατ. βαρέλια.
Υπενθυμίζουμε ότι η πλειονότητα των παραγωγών του OPEC+αποφάσισε να διατηρήσει τα «σμιλευμένα» τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, με εξαίρεση την Ρωσία και το Καζακστάν που ανακοίνωσαν οριακή αύξηση της παραγωγής τους κατά 75.000 βαρέλια ημερησίως τόσο για τον μήνα Φεβρουάριο, όσο και για τον Μάρτιο.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για εθελοντική μείωση της παραγωγής της επέδρασε καταλυτικά στην αγορά πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών. Φυσικά έπαιξαν τον ρόλο τους και οι προσδοκίες για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης με κύριους βραχίονες τους εμβολιασμούς, το δεύτερο δημοσιονομικό πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, η οποία είναι και η μόνη οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020.
Στις ελπίδες για υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2021 συνετέλεσε και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2021 από το 5,2% στο 5,5%.
Επίσης θετική ήταν και η επίδραση από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων του τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου- αύξηση του όγκου των παραγγελιών άρα και του όγκου των παραδόσεων- η οποία ως ένα σημείο αντιστάθμισε την δραματική μείωση για καύσιμα από τις αεροπορικές εταιρείες. Τέλος, η ενεργειακή κρίση σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες λόγω του πολικού ψύχους που έπληξε τις ΗΠΑ εξελίχθηκε σε ένα σύντομο σοκ για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, καθώς σχεδόν το 40% της παραγωγής των ΗΠΑ τέθηκε εκτός συστήματος για λίγα 24ωρα.
Όμως κακά τα ψέματα. Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση παραμένουν προς το παρόν στην σφαίρα της προσδοκίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο μερικώς μόνο αντισταθμίζει τους σταθμευμένους αεροπορικούς στόλους, τα κρουαζιερόπλοια κ.ο.κ ενώ οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες στο Βόρειο ημισφαίριο έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Αντίθετα, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για εθελοντική μείωση της παραγωγής είναι κάτι απτό, με διάρκεια και με άμεσο αντίκρισμα στην αγορά. Γι’αυτό και η στήλη πιστεύει ότι οι πετρελαϊκές τιμές οφείλουν σε αυτήν ακριβώς την απόφαση το μεγαλύτερο μερίδιο της ανόδου.
Η απόφαση όμως της Σαουδικής Αραβίας για μειωμένη παραγωγή έχει ισχύ -τουλάχιστον προς το παρόν- μέχρι και τον Μάρτιο. Η αγορά έχει ήδη αρχίσει να αναρωτιέται ποιά θα είναι η απόφαση των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου για τα επίπεδα της προσφοράς πετρελαίου από τον Απρίλιο και μετά; Kαι πάνω από όλα, τι θα αποφασίσει η Σαουδική Αραβία;
Οι εκτιμήσεις ότι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC+ θα αποφασίσουν ήδη από τον επόμενο μήνα να χαλαρώσουν τις περικοπές παραγωγής, σε συνδυασμό με τα πρώτα σημάδια ομαλοποίησης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, έφεραν τις πρώτες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έκλεισαν την Παρασκευή πάνω στο μέσο κινητό όρο των 9 ημερών για το Brent και με καθοδική διάτρηση για το αμερικανικό αργό.
Μέχρι να διευκρινιστούν οι προθέσεις των Σαουδαράβων και να υπάρξει ορατότητα για την πορεία της ζήτησης από τον Απρίλιο και μετά, πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο θα εισέλθει σε μια περίοδο αρκετού volatility.
H πρόοδος των εμβολιασμών και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις μεγάλες οικονομίες είναι το ζητούμενο από την πλευρά της ζήτησης, ενώ από την πλευρά της προσφοράς το ζητούμενο είναι να μην ανεβάσει ο OPEC+ την παραγωγή πιο σύντομα από το χρονικό διάστημα που αυτή θα μπορεί να απορροφηθεί.
Στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), αναφέρεται ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 5,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το 2021 και θα ανέλθει στα 96,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καλύπτοντας περίπου το 60% του όγκου που χάθηκε εξαιτίας της πανδημίας, το 2020. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας και αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να ζυγίσουν προσεκτικά τα μέλη του OPEC+ πριν αποφασίσουν τα επίπεδα παραγωγής από τον Απρίλιο και μετά.
Η τεχνική εικόνα
Όπως αναφέραμε στην αρχή, η διακράτηση των 58,70 δολαρίων/βαρέλι για το Βrent και των 56,70 δολαρίων/βαρέλι για το αμερικανικό αργό, είναι η απαραίτητη συνθήκη για να εισέλθει σύντομα το πετρέλαιο στον επόμενο γύρο υψηλών πτήσεων, με τον στόχο να αποκαλύπτεται από το μηνιαίο διάγραμμα, πέριξ των 74 δολαρίων/βαρέλι για το Brent και των 69,60 δολαρίων/βαρέλι για το WTI.
Όμως για όσο χρονικό διάστημα η Σαουδική Αραβία θα κρατήσει κρυφές τις προθέσεις της για τα επίπεδα παραγωγής από τον Απρίλιο και μετά, με την αύξηση της ζήτησης να μετατοπίζεται προς το β’εξάμηνο, η στήλη δεν αποκλείει το σενάριο για μια ελεγχόμενη οπισθοδρόμηση ή/και συσσώρευση των τιμών πέριξ της ζώνης των 56-61 δολαρίων για το Βrent και των 53,50-58,70 δολαρίων για το WTI.
(liberal.gr)