Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη 24/2/2021 ότι θα δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο εργαλείων data για την πρόβλεψη και την προσαρμογή στις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να εξαλείψουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τους έως το 2050, θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν δεκαετίες επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα, που προκάλεσαν εκπομπές των προηγούμενων ετών.
Το περασμένο έτος ήταν η πιο καυτή ρεκόρ της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας τη θερμότερη δεκαετία του κόσμου.
Οικονομικές απώλειες
Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η ΕΕ αναμένει ότι οι οικονομικές απώλειές της από τις καιρικές και κλιματικές πιέσεις - ήδη περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως - θα αυξηθούν. Ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες φέρουν μεγάλο μέρος των σημερινών κλιματικών επιπτώσεων, η Ευρώπη βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με το κλίμα.
Ένα ευρωπαϊκό κύμα θερμότητας το 2019 προκάλεσε 2.500 θανάτους, ενώ οι αγρότες στη Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ξηρασία και τα χαμηλά επίπεδα των ποταμών σταμάτησαν τις ναυτιλιακές διαδρομές τα τελευταία καυτά καλοκαίρια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα παρατηρητήριο δεδομένων και εργαλείων για το κλίμα και την υγεία - βασιζόμενο σε ένα υπάρχον πρόγραμμα που παρακολουθεί τις πυρκαγιές των δασών, την ξηρασία και τις πλημμύρες - για την πρόβλεψη απειλών όπως ο θερμικός θάνατος ή η εξάπλωση των ασθενειών. «Εάν εντείνουμε τις εργασίες για την προσαρμογή σήμερα, μπορούμε να κάνουμε την ΕΕ και τον πλανήτη πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για τις αναπόφευκτες αλλαγές που θα αντιμετωπίσουμε αύριο», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή της ΕΕ, Frans Timmermans. Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν επίσης σχέδια για τη βελτίωση μοντελοποίησης κινδύνων για το κλίμα, με στόχο την πρόβλεψη των κινδύνων που συνδέονται με ένα μεμονωμένο έργο ή κτίριο υποδομής.
Κλιματικοί κίνδυνοι
Τα βελτιωμένα μοντέλα της ΕΕ για τον έλεγχο της κλιματικής πίεσης θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να εκτιμήσουν πώς οι κλιματικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά, ανέφερε η Επιτροπή, προβλέποντας τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την ανοικοδόμηση μετά από ένα ακραίο καιρικό γεγονός.
Η Επιτροπή επεσήμανε ότι η Ευρώπη «καθυστερεί» σε έργα φυσικής προσαρμογής, όπως η αύξηση της άμυνας των πλημμυρών ή η προσαρμογή των συστημάτων αποχέτευσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της έντονης βροχής, και δεσμεύτηκε να τους δώσει περισσότερα κίνητρα. Ορισμένες χώρες της ΕΕ προσαρμόζονται ήδη. Οι επιρρεπείς στις πλημμύρες Κάτω Χώρες, το Ρότερνταμ διαθέτει πάνω από 360.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου «πράσινης στέγης» για να «πιάσει» το νερό της βροχής, ενώ άλλες πόλεις έχουν φυτέψει μίνι δάση για να συγκρατούν τα όμβρια ύδατα και να δροσίζουν την περιοχή κατά τη διάρκεια των θερμών κυμάτων.
www.worldenergynews.gr