Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron και BP, αναμένεται να πουλήσουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο καθώς επικεντρώνονται σε περιοχές με κορυφαίες επιδόσεις, ιδίως το σχιστόλιθο των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.
Με τέτοιες επιχειρηματικές αποφάσεις, οι πετρελαϊκές επιδιώκουν να προλειάνουν το έδαφος προκειμένου να ανταποκριθούν στις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στις επενδύσεις σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και αναπροσαρμόζουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.
Όσον αφορά στον κλάδο των υδρογονανθράκων, αυτό θα μπορούσε να σε μια μαζική πώληση περιουσιακών στοιχείων και στην τάση συγκέντρωσης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες όπου το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο και ευκολότερο να παραχθούν.
Σε πρόσφατη ανάλυση της Rystad Energy αναδεικνύεται η ανάγκη για περιορισμό της γεωγραφικής εξάπλωσης όσον αφορά στη δραστηριότητα των μεγάλων πετρελαϊκών
Η μελέτη αναφέρεται στους "Majors +" δείχνοντας τις ExxonMobil, Chevron και ConocoPhillips με έδρα τις ΗΠΑ, και σε Ευρωπαίους παίκτες δείχνοντας τις BP, Shell, Total, Eni και Equinor και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι οκτώ εταιρείες μαζί μπορεί να θέλουν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επικεντρωθούν στις πιο πολλά υποσχόμενες χώρες.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ανέκαθεν επεδίωκαν παρουσία σε σχεδόν κάθε γωνιά του κόσμου. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός έχει ενισχυθεί σε πολλές χώρες καθώς οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου και οι κυβερνήσεις ανέλαβαν περισσότερο έλεγχο των εθνικών πόρων και ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξήθηκε. Αυτό το βλέπουμε για παράδειγμα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, με όπου δραστηριοποιούνται οι κρατικές Pertamina και Petronas, αντίστοιχα, ή στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ανεξάρτητοι έχουν αυξήσει σημαντικά το ρόλο τους.
Ωστόσο, τώρα η ενεργειακή μετάβαση ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις μεγάλες εταιρείες, καθώς βλέπουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα απαιτήσουν επίσης ένα αυξανόμενο μέρος των μελλοντικών επενδυτικών προϋπολογισμών. Η Equinor αναμένει ότι το 15-20% των επενδύσεών της θα κατευθυνθεί προς νέες ενεργειακές λύσεις έως το 2030. Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της BP το 2020 αναμένεται να είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, με την πλειοψηφία να δαπανάται στο upstream αλλά σχεδιάζει να αυξήσει επενδύσεις σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε περίπου 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025 και 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030.
Η ευρεία γεωγραφική παρουσία των Majors + σημαίνει ότι διαδίδουν επίσης τους τεχνικούς και διαχειριστικούς πόρους τους σε μεγάλο αριθμό χωρών. H μελέτη εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ενδέχεται να επιδιώκουν να εξέλθουν από 203 τοποθεσίες.
(insider.gr)