Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αναφορικά με την εκχώρηση του ΔΕΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΛΑΡΚΟ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτιμώντας ότι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις, καθώς μειώνουν τα εργαλεία ενεργειακού μετασχηματισμού που έχει η χώρα, περιορίζουν την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου και ζημιώνουν την εργασία, αυξάνουν το κόστος ενέργειας και μειώνουν το δημόσιο συμφέρον.
Όπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε σημαντικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης που προωθούν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (ολόκληρο το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – μέσης και χαμηλής τάσης), της ΔΕΠΑ Υποδομών (όλο το δίκτυο φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα) και της ΛΑΡΚΟ.
Η επιλογή να τεθούν τόσο σοβαρά ζητήματα από την πίσω πόρτα, χωρίς διαβούλευση στο open.gοv, χωρίς ενημέρωση των φορέων και της κοινωνίας και χωρίς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τέλος των τεσσάρων συνεδριάσεων στις Επιτροπές «να προαναγγέλλει την κατάθεση άσχετων τροπολογιών που τροποποιούν προηγούμενους νόμους της ΝΔ αλλά και προωθούν την πώληση δημόσιας περιουσίας που, όπως φαίνεται, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα του κυρίου Χατζηδάκη και της κυβέρνησης.
»Στις τροπολογίες όμως τίθενται και άλλα σοβαρά θέματα όπως η αδειοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ, παρατάσεις αδειών έργων ΑΠΕ, διορθώσεις στο νόμο για την ηλεκτροκίνηση, διορθώσεις και αλλαγές στο νόμο για τους περιβαλλοντικούς αξιολογητές, διορθώσεις στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό και φυσικά ρυθμίσεις για τρεις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό ενώ στη Διάσκεψη των Προέδρων σχεδόν όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είχαμε ζητήσει και είχε εξασφαλιστεί ότι δεν θα κατατεθούν άσχετες και σοβαρές τροπολογίες», τόνισε
Ως προς το περιεχόμενο των τροπολογιών, σχολίασε ότι σε τροπολογίες που ήρθαν στην ολομέλεια χωρίς συζήτηση στη Βουλή και χωρίς να έχουν αναρτηθεί δημόσια, «χώρεσαν» η πώληση δημόσιας περιουσίας, χωρίς να υπάρχει καμία υποχρέωση από κανένα μνημόνιο, η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου εκχωρείται σε έναν ιδιώτη και το Δημόσιο χάνει τον έλεγχο του ενεργειακού σχεδιασμού της αεριοποίησης, η πώληση του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ), μιας κερδοφόρας δραστηριότητας της ΔΕΗ χωρίς να έχει προηγηθεί καμία άλλη νομοθετική ρύθμιση για την εν λόγω ιδιωτικοποίηση και συνεπώς να μην έχει συζητηθεί προηγουμένως στη Βουλή, και φυσικά η πώληση της ΛΑΡΚΟ χωρίς εξασφάλιση της εργασίας και της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης προς το συμφέρον της χώρας.
«Είναι απαράδεκτο να μην γίνεται συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς στη Βουλή για τόσο σημαντικά θέματα, όπως και είναι απαράδεκτο να προστίθενται ως τροπολογίες τόσο σημαντικές ρυθμίσεις σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο και να πυροδοτείτε τη συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων και να πυροδοτείτε επιπλέον μία σημαντική μεταρρύθμιση για τη χώρα, όπως θα έπρεπε να είναι η μείωση και η πρόληψη χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος κλείνοντας την παρέμβασή του επί της νομοθετικής διαδικασίας, συμπληρώνοντας το εξής:
«Ο κύριος Χατζηδάκης αποκάλυψε σήμερα ποιο είναι το μοναδικό του σχέδιο και μοναδική του αποστολή. Να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον. Και για το λόγο αυτό επιλέγει την υποτίμηση της Βουλής. Γιατί δε θέλει αυτή η συζήτηση να γίνει μπροστά στη Βουλή»