Από το 2010 και μετά η Κίνα έχει στραφεί στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 να ανέρχεται στα 7 GW.
Μάλιστα, λέγεται ότι ενώ η Κίνα έχει καθυστερήσει την ανάπτυξή της στον εν λόγω τομέα, αναμένεται να ξεπεράσει τους πρωτοπόρους αιολικής ενέργειας όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τις σωρευτικές εγκαταστάσεις ήδη από το τρέχον έτος.
Η GWEC Market Intelligence σκιαγραφεί τις προβλέψεις της Κίνας στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία για αυτήν την ακμάζουσα αγορά, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα ακολουθήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας.
Στα 52 GW αναμένεται την επόμενη δεκαετία η ισχύς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Παρόλο που η κρίση COVID-19 έπληξε για πρώτη φορά την Κίνα, αυτό δεν έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα. Η GWEC Market Intelligence αναμένει ότι θα συνδεθούν στο δίκτυο 11,4 GW έως το 2021.
Μετά από αυτό το κύμα νέων εγκαταστάσεων, η αγορά αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του το 2021, ακολουθούμενη από πτώση όταν η κεντρική κυβέρνηση θα τερματίσει την επιδότηση για υπεράκτια αιολική ενέργεια. Eπίσης, ανάπτυξη θα συνεχιστεί με μέσο όρο 4,77 GW ετήσιας χωρητικότητας προστιθέμενης από το 2022 έως το 2030.
Με την προβλεπόμενη αυτή ανάπτυξη αλλά και ένα κύμα εξελίξεων στην αγορά υπέρ της περαιτέρω ώθησης της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, η GWEC αναμένει ότι η Κίνα θα ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά στον κόσμο σε συνολικές εγκαταστάσεις έως το 2021, αν όχι το 2020.
Συνολικά, 52 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο σε εθνικό επίπεδο από το 2019 έως το 2030. Οι επαρχίες Jiangsu, Fujian και Guangdong θα συνεχίσουν να ηγούνται της ανάπτυξης της αγοράς - από το τέλος του 2019, αυτές οι 3 περιοχές κατέχουν 80,8% της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας της χώρας και θα συμβάλει σημαντικά στις νέες προσθήκες κατασκευής τα επόμενα 10 χρόνια.
Οι μεγάλες φιλοδοξίες θα συνεχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη
Από εθνική σκοπιά, η πρόσφατη δέσμευση του Προέδρου Xi για την Κίνα να πάει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2060 θα μπορούσε να ανοίξει νέες πόρτες για την υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας, η οποία θα διαδραματίσει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη στρατηγική για την απανθρακοποίηση της χώρας.
Είναι σαφές ότι η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τη μετάβαση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας, στον άνεμο και σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και ο υπεράκτιος αέρας θα αποτελέσει βασικό κομμάτι του παζλ για τη μετάβαση ενέργειας της χώρας, καταλήγει η έκθεση.
www.worldenergynews.gr