Σε άνοδο επέστρεψαν οι τιμές πετρελαίου μετά την χθεσινή απότομη πτώση τους, καθώς κάποιες πετρελαϊκές εταιρείες διέκοψαν μέρος των εργασιών άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού λόγω του τυφώνα Ζέτα, αν και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε συνδυασμό με την αύξηση της προσφοράς από Λιβύη συγκράτησαν τα κέρδη.
Πετρελαϊκοί όμιλοι μεταξύ των οποιων ΒΡ, Chevron και Equinor διέκοψαν τις εργασίας άντλησης πετρελαίου με αποτέλεσμα οι πετρελαιοπαραγωγοί να έχουν κλείσει μέχρι στιγμής το 16% της παραγωγής τους ήτοι 293.656 βαρέλια ημερησίως. Στο Λονδίνο, η τιμή brent διαμορφωνόταν στα 40,98 δολαρια το βαρέλι, με άνοδο άνω του 1%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η άνοδος στη Ν.Υόρκη με την τιμή αργού να επιστρέφει πάνω από τα 39 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται συγκρατημένοι και εκτιμούν ότι η όποια στήριξη που θα μπορούσε να προσφέρει στις τιμές ο τυφώνας Ζέτα θα είναι προσωρινή καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού μειώνουν τις οδικές μετακινήσεις.
Από τις πετρελαϊκές εταιρείες, η ΒΡ αν και κατάφερε να αποφύγει τις ζημίες στο τρίτο τρίμηνο, προειδοποίησε για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της καθώς ο ρυθμός ανάκαμψης της πετρελαϊκής ζήτησης προδιαγράφεται αβέβαιος. Η εταιρεία παρουσίασε μικρά κέρδη, καθώς η ανάκαμψη της κερδοφορίας της στον χώρο εμπορίας καυσίμων αντιστάθμισε τα υπερβολικά χαμηλά περιθώρια κέρδους στον χώρο διύλισης. Πάντως και αυτή η θετική έκπληξη δεν αλλάζει τις ζοφερές προοπτικές μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα καθαρά κέρδη της ΒΡ διαμορφώθηκαν στα 86 εκατ.δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, πολύ χαμηλότερα από τα 2,25 δισ.δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, που σημαίνει πτώση της τάξης του 96%. Βεβαίως, πρόκειται για βελτίωση συγκριτκά με το δεύτερο τρίμηνο, όταν η εταιρεία είχε ανακοινώσει ζημίες 6,68 δισ.δολαρίων. Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το καθαρό χρέος της BP μειώθηκε στα 40,4 δισ.δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου από 46,5 δισ.δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, εξέλιξη που δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές, από τη στιγμή που η εταιρεία σταμάτησε να καταβάλει μέρισμα, όπως ανακοίνωσε στο τέλος καλοκαιριού.
Η πτώση των τιμών πετρελαίου σε συνδυασμό με τις αβέβαιες προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης δημιουργούν «σύννεφα» και πάνω από τις οικονομίες του Κόλπου. Οικονομολόγοι στο τελευταίο poll του Reuters προβλέπουν ότι οι έξι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου βρίσκονται αντιμέτωπες με βαθιά συρρίκνωση εφέτος, προτού ανακάμψουν μερικώς το 2021, με τις συνθήκες να είναι πολύ χειρότερες απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
(Καθημερινή)