Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την απολιγνιτοποίηση θα ξεπεράσουν αυτές που θα χαθούν.
Εκτενή αναφορά στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο «Athens Investment Forum 2020» και δίνοντας το στίγμα των πράσινων επενδύσεων.
Ειδικότερα, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους στόχους του ΕΣΕΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η χώρα μας δεν θα υλοποιήσει απλώς τους στόχους του ΕΣΕΣΚ, αλλά και θα τους ξεπεράσει. Μάλιστα, θα δημιουργηθούν σχεδόν 37.500 θέσεις εργασίας έως το 2030». Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση, «το πρόσημο θα είναι θετικό, καθώς οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χαθούν. Η απολιγνιτοποίηση θα λειτουργήσει ως μηχανισμός δημιουργίας εισοδήματος».
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για την πορεία των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων για ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του και την πίστη του για την «συμβολή όλων αυτών στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και της άδειας λειτουργίας για έργα ΑΠΕ. Αυτό θα αφορά τις υβριδικές μονάδες, τις κλασσικές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά Θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για υβριδικές μονάδες. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ελεύθερης αγοράς, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Το ΥΠΕΝ στη ρύθμιση με την οποία θα «κλειδώνει» Τιμή Αναφοράς ένα έργο ΑΠΕ με δήλωση ετοιμότητας από πιστοποιημένο μηχανικό, εφόσον είναι έτοιμο, χωρίς να αναμένει την ηλέκτριση του έργου από τον ΑΔΜΗΕ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου 2030. Σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους στόχους, εκτιμάται πως χρειάζονται επενδύσεις 9 δις. ευρώ, όταν σήμερα έχουμε αιτήσεις για 11.000 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 76 GW, τα οποία αν υλοποιούνταν θα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής πέραν της Ελλάδας, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, ο υπουργός τόνισε ότι το ποσό των 850 εκατ. ευρώ που διατίθεται για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του οποίου,η προδημοσίευση πιθανώς ανακοινωθεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, είναι το μεγαλύτερο. «Έχουμε αγκαλιάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα το ενισχύσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων σε δευτερογενή και τριτογενή τομέα.» ανέφερε.
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ευνοούν την δανειοδότηση του ενεργειακού τομέα σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο, καθώς οι πράσινες χρηματοδοτήσεις ανθούν και γίνονται γενναία βήματα στην ενέργεια.
Ενδεικτικό τέλος, της σπουδιαότητας των πράσινων επενδύσεων το γεγονός ότι το 37,5% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν για προορισμό την ενέργεια. «Έχουμε όλα τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ενέργεια να καταστεί η κινητήριος δύναμη για την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας» κατέληξε ο υπουργός.
www.worldenergynews.gr