Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Εκτιμήσεις για «φρένο» στην ανάκαμψη πετρελαίου & φυσικού αερίου από το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού καθορίζει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου όπως εκτιμούν αναλυτές, που θεωρούν ότι η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα μπορεί να μην έχει συνέχεια, πέρα από την εποχική αναζωπύρωση της ζήτησης και των τιμών, εν όψει της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο. 




Παρά την αύξηση της κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται το 2020 να σημειώσει τη σημαντικότερη ίσως πτώση στην ιστορία του. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του IEA, Global Gas Security Review 2020, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου φέτος θα μειωθεί κατά 3% ή κατά 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ, οι σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για το βόρειο ημισφαίριο τον φετινό χειμώνα, σηματοδοτούν χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για θέρμανση με αέριο.

Υπερπροσφορά αερίου και το 2021 «βλέπει» η Gazprom 

Μακροπρόθεσμα, η ΙΕΑ έχει μειώσει τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου το 2040 κατά 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση του World Energy Outlook 2020

Πάντως η ρωσική Gazprom δεν βλέπει το πλεόνασμα στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης να εξαντλείται σύντομα, με την υπερπροσφορά να επεκτείνεται έως το 2021. «Η πλειονότητα των προκλήσεων και των απειλών παραμένουν εδώ. Ένα από αυτά είναι η υπερπροσφορά, την οποία πιθανότατα θα δούμε και το 2021 », δήλωσε η Elena Burmistrova, Γενική Διευθύντρια της Gazprom Export. 

Την άνοιξη του 2020, η Ευρώπη ήταν τόσο πλημμυρισμένη με φυσικό αέριο εν μέσω αδύναμης ζήτησης και περιορισμένης ικανότητας αποθήκευσης, που οι προμηθευτές φυσικού αερίου μείωσαν τις ροές για να αποτρέψουν την περαιτέρω πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.

Τον τελευταίο καιρό, εν όψει της χειμερινής περιόδου στην Ευρώπη και λόγω της μείωσης των φορτίων LNG, οι τιμές του φυσικού αερίου έδειξαν μία ανάκαμψη, που όμως δεν εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για πολύ.

Αμφίβολη η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Εξάλλου η προηγούμενη περασμένη εβδομάδα έκλεισε με ελαφρά άνοδο για τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου, καθώς η ζήτηση αυξάνεται στην Κίνα, ενώ το νέο κύμα της πανδημίας απλώνει μια σκιά στην παγκόσμια αγορά, σημειώνει στο εβδομαδιαίο report το Εnergy Weekly. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαμορφώθηκαν στα 42,93 δολ/βαρ , καταγράφοντας αύξηση 0,2% στο επταήμερο που έκλεισε τη Δευτέρα (19/10/20). Τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 40,88 δολάρια το βαρέλι

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι η αγορά έχει περιορισμένη ικανότητα χειρισμού επιπλέον ποσότητας πετρελαίου τους επόμενους μήνες. Η δυνητική αύξηση της παραγωγής της Λιβύης, η συνεχιζόμενη χαλάρωση των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ + και η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση θα μπορούσαν και πάλι να οδηγήσουν σε υπερπροσφορά. 

Η ΙΕΑ διατήρησε τις προοπτικές κατανάλωσης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, προβλέποντας ότι η ζήτηση θα μειωθεί 8,4 εκατ. βαρ /ημέρα το 2020, αλλά θα αυξηθεί κατά 5,5 εκατ. βαρ / ημέρα το 2021. Ωστόσο, ο οργανισμός επεσήμανε ότι «η πορεία του COVID-19 είναι έντονα ανοδική, πράγμα που σίγουρα εγείρει αμφιβολίες για τις προοπτικές της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και, συνεπώς, τις προοπτικές αύξησης της ζήτησης πετρελαίου».

«Λιγότερο ενθουσιώδεις» οι προοπτικές για τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες 

Πιο αισιόδοξος, ο ΟΠΕΚ αύξησε την παγκόσμια πρόβλεψη ζήτησης πετρελαίου για το 2020 κατά 60.000 βαρ/ ημέρα από τον περασμένο μήνα, σε 90,29 εκατομμύρια βαρ/ ημέρα. , καθώς βλέπει βελτίωση της ζήτησης στην Κίνα για τα περισσότερα προϊόντα πετρελαίου, εκτός από τα καύσιμα jet. 

Εξάλλου, ως τις 14 Οκτωβρίου, περισσότερο από το 30% της παραγωγής αργού του Κόλπου του Μεξικού έμεινε εκτός σύνδεσης λόγω του τυφώνα Delta. Περίπου 568.000 βαρ /ημέρα αργού και 489 εκατομμύρια κυβικά πόδια/ ημέρα της παραγωγής φυσικού αερίου παρέμειναν κλειστά, αντιπροσωπεύοντας το 30% και το 18% της συνολικής παραγωγής του Κόλπου του Μεξικού, αντίστοιχα.

Όσον αφορά το Shale Oil (σχιστολιθικό πετρέλαιο), καθώς η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εταιρείες πετρελαίου έκλεισαν πηγάδια και γεωτρήσεις και απέλυσαν προσωπικό. Από τα τέλη Μαΐου και μετά πάντως, άρχισε να σημειώνεται αργή και σταθερή ανάκαμψη. Ο αριθμός των πηγαδιών εν λειτουργία από τα χαμηλά των 251 το Μάιο είχε ανέβει σε 269 στις 5 Οκτωβρίου. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, υπερασπίστηκε τη δέσμευση της εταιρείας στο σχιστολιθικό πετρέλαιο και δήλωσε ότι το χαρτοφυλάκιο της στην παραγωγή θα παραμείνει σταθμισμένο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά με λιγότερα μεγάλα, μη σχιστολιθικά έργα σε σχέση με το παρελθόν. Αναγνώρισε πάντως πως οι προοπτικές για τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες είναι «λιγότερο ενθουσιώδεις», σε σχέση με την προ Covid-19 εποχή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, η παραγωγή από τους επτά μεγαλύτερους σχηματισμούς shale oil πρόκειται να μειωθεί κατά 121.000 βαρ / ημέρα τον επόμενο μήνα. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η περιορισμένη διάθεση τραπεζικών πιστώσεων και ο τεράστιος όγκος του χρέους ανάγκασαν 44 παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στις ΗΠΑ να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης το τρίτο τρίμηνο. 


www.worldenergynews.gr