Η ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, της απόκτησης από την Energean της συμμετοχής της γαλλικής Total στο οικόπεδο 2 του Ιονίου, δεν προκάλεσε έκπληξη στην αγορά.
Και αυτό διότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που θέλουν τον γαλλικό κολοσσό να επιδιώκει την αποχώρηση από τη συγκεκριμένη παραχώρηση, με δεδομένο ότι η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο στην Ελλάδα με τις δύο παραχωρήσεις νοτίως και δυτικά της Κρήτης όσο και στην Κύπρο.
Η περίπτωση του Ιονίου, λοιπόν, στην παρούσα φάση δεν αποτελούσε προτεραιότητα για τους Γάλλους, οι οποίοι είχαν διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που καταστεί εφικτό θα παραχωρούσαν το μερίδιό τους στο block 2.
Αυτό συνέβη την περασμένη Πέμπτη, όταν και επισημοποιήθηκε η αποχώρηση των Γάλλων και η έλευση της Energean στη θέση τους.
Από την πλευρά της Energean στον αντίποδα, το δέλεαρ είναι μεγάλο, ενώ το ρίσκο μικρό. Και αυτό διότι η συμφωνία προβλέπει από πλευράς της ελληνικής εταιρείας την ανάληψη ελάχιστων υποχρεώσεων ύψους 500 χιλιάδων ευρώ. Με αυτό το μικρό ποσό η Energean αποκτά και θα επεξεργαστεί έναν τεράστιο όγκο σεισμικών καταγραφών 2D συνολικής έκτασης 1.800 χιλιομέτρων.
Το δέλεαρ για την ελληνική εταιρεία είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς ο δυνητικός στόχος της δομής στο μπλοκ 2 παρουσιάζει αναλογίες προς το θαλάσσιο πεδίο Vega στην Ιταλία, στο οποίο η Energean έχει συμμετοχή 60% ως operator μέσω της εξαγοράς της Edison, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Μέρος της δομής περνά και στο Ιόνιο Πέλαγος και βρίσκεται εντός του μπλοκ 2 που αποκτά η Energean μετά τη συμφωνία με την Total.
Όπως σημειώνουν πηγές της Energean, πρόκειται για ένα καλό επενδυτικό στόρι, με αμελητέο επενδυτικό κόστος, που όμως εμφανίζει εξαιρετικά θετική και ανοδική προοπτική.
(capital.gr)
(capital.gr)