Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό

Άνοιξε ο δρόμος για την  έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος».











Πιο αναλυτικά,  οι συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για δυο θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, από τον Υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Ιωάννη Μπασιά, καθώς και εκπροσώπους των εταιρειών, Mikel Erquiaga από Repsol και τον Ευ. Τσοτσορό από τα ΕΛΠΕ.

Ο κ. Σταθάκης κατά την ομιλία του χαιρέτησε τη συμφωνιά και δήλωσε «Κλείνει ένα μεγάλος κύκλος συμβάσεων για την παραχώρηση έρευνας και εκμεταλλευσης υδρογονανθράκων. Να τονίσω ότι το καλοκαίρι θα υπογραφούν στα Χανιά και ακόμη δύο συμβάσεις οι οποίες αφορούν την παραχώρηση των περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ΕΛΠΕ, την Total και την Exxon» και συνέχισε «πρακτικά με αυτές τις συμβάσεις κλείνει ο κύκλος των παραχωρήσεων, που αφορουν το σύνολο της νοτιανατολικής μεσογείου. Η ΝΑ Μεσόγειος μπαίνει για τα καλά στον χάρτη υδρογονανθράκων, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο, με την Ελλάδα να έχει ένα αναβαθμισμενο διεθνές ενεργειακό ρόλο».

Αναφορικά με τα περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εξορύξεις ο υπουργός υπογράμμισε «Καθώς φτάνουμε στο τέλος του κύκλου θέλω να υπογραμμίσω ότι το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχει προβλεθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο αν ξεκινήσουν οι έρευνες τον επόμενο χρόνο σε τρία με τεσσερα χρόνια θα έχουμε εικόνα για το μέγεθος της αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Κατα μέσο όρο χρείαζοται 8 χρόνια για την ολοκλήρωση της έρευνας και την έναρξη της αξιοποιησης.
«Οι συμβάσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία έχει βγει από τα μνημόνια και η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας είναι δεδονένη, καθώς φαίνεται από τα χαμηλά επιτόκια που δανείζεται το ελληνικό δημόσιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΠΕ, Ευ. Τσοτσόρος, ανέφερε «Σήμερα είναι σημαντική ημέρα για τα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ με τις σημερινες υπογραφες συμμετεχει στις 7 από τις 9 παραχωρήσεις. Έχουμε ενα μεγάλο χαρτοφυλάκειο πραχωρήσεων. Πετυχαμε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαικών εταιρειών». Λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακείου παραχωρήσεων τα ΕΛΠΕ δηνιούργησαν μία holdings για καλύτερη διαχείριση των παραχωρήσεων. 

Στη συνέχεια θα αναμένεται τώρα η έγκριση των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις παραχωρήσεις «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης προκειμένου και αυτές να υπογραφούν και να πάνε στη Βουλή για επικύρωση.
(energyin)