Απορρίφθηκε η απόφαση-ορόσημο κατά της Shel, που την υποχρέωνε να μειώσει δραστικά τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων το 2021, όπως μετέδωσε το Reuters.
Το αποτέλεσμα, το οποίο έρχεται κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων ημερών της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP29 στο Αζερμπαϊτζάν, σηματοδοτεί την τελευταία ανατροπή σε μια μακροχρόνια υπόθεση που δημιουργεί προηγούμενο.
Τον Μάιο του 2021, το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης είχε αποφασίσει ότι η Shell πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.
H ετυμηγορία, η οποία εκδόθηκε την εποχή που η Shell είχε την έδρα της στη Χάγη, ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για όλες τις εκπομπές σε όλη την αλυσίδα αξίας της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τα προϊόντα που πωλεί - γνωστές ως εκπομπές Scope 3.
Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που μια εταιρεία υποχρεώθηκε νομικά να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με τη Συμφωνία του Παρισιού, ένα πλαίσιο που επιδιώκει να αποφύγει τα χειρότερα που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση περιορίζοντας τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε μεταξύ 1,5 και 2 βαθμούς Κελσίου.
Η απόφαση θεωρήθηκε ως οριακή στιγμή στη μάχη για το κλίμα και πυροδότησε ένα κύμα αγωγών εναντίον άλλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
Η Shell άσκησε έφεση κατά της απόφασης του 2021 και στη συνέχεια μετέφερε την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μετεγκατάσταση που δέχτηκε επικρίσεις ότι εν μέρει υποκινήθηκε από την ήττα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Χάγης είναι νομικά δεσμευτική μόνο σε ό,τι αφορά την Ολλανδία.
Σε ακροάσεις έφεσης που διεξήχθησαν νωρίτερα φέτος, η βρετανική πετρελαϊκή υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν είχε νομική βάση.
Οι δικηγόροι της Shell δήλωσαν ότι οι απαιτήσεις από τις εταιρείες να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μπορούν να υποβληθούν από δικαστήρια, αλλά μόνο από κυβερνήσεις, ανέφερε το Reuters. Η εταιρεία είπε επίσης ότι η δικαστική απόφαση θα την αναγκάσει να συρρικνώσει τις δραστηριότητές της χωρίς κανένα όφελος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η υπόθεση ασκήθηκε κατά της Shell το 2019 από την Milieudefensie, μια περιβαλλοντική ομάδα εκστρατειών και το ολλανδικό παράρτημα των Friends of the Earth, μαζί με έξι άλλους φορείς και περισσότερους από 17.000 Ολλανδούς πολίτες.
Η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική κρίση, καθώς ευθύνεται για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.