Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Πωλείται από τη Ρωσία το διυλιστήριο του Μπουργκάς και η Βουλγαρία δε ξέρει τίποτα

Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με τη συμφωνία που φέρεται να ετοιμάζει η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil για την πώληση του διυλιστηρίου πετρελαίου του Μπουργκάς, τη μεγαλύτερη στρατηγική ενεργειακή εγκατάσταση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε την Τετάρτη.

Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Lukoil σχεδίαζε να πουλήσει το διυλιστήριο στη Βουλγαρία σε μια κοινοπραξία Κατάρ-Βρετανίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε τις προθέσεις της σε επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία.

Οι FT αναφέρουν ότι η Lukoil επέλεξε μια κοινοπραξία που αποτελείται από την Oryx Global, η οποία ελέγχεται από τον Καταριανό επιχειρηματία Γκάνιμ Μπιν Σαάντ αλ Σαάντ, και την εταιρεία εμπορίου βασικών προϊόντων με έδρα το Λονδίνο, DL Hudson. Πηγές του Euractiv στη Σόφια επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της επιστολής αυτής.

Την Τετάρτη, ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ δήλωσε ότι έμαθε για την προετοιμαζόμενη συμφωνία από τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

«Δεν ενημερωθήκαμε από τον κύριο μέτοχο της Lukoil Neftochim Burgas, ούτε από την επιχειρησιακή διοίκηση του διυλιστηρίου, ούτε από τον εκπρόσωπο του κράτους στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας», δήλωσε ο Μαλίνοφ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλύσει διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο η πώληση θα επηρεάσει την αγορά καυσίμων στη Βουλγαρία, αλλά μόνο αφού λάβει επίσημη ενημέρωση.

Η κυβέρνηση κατέχει μια «χρυσή μετοχή» στο διυλιστήριο, ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο στην αγορά καυσίμων της περιοχής. Τα θεσμικά όργανα της Σόφιας διαθέτουν επίσης νομικούς μηχανισμούς για να εμποδίσουν την πώληση του διυλιστηρίου, καθώς πρόκειται για στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να κατασχεθεί προσωρινά από το κράτος, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει ότι η συμφωνία απειλεί την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη στο γραφείο του Πούτιν, η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, ο κρατικός ενεργειακός όμιλος του Καζακστάν KazMunayGas και η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία Opet ήταν επίσης στον τελικό γύρο των υποψηφίων.

Ο Μαρτίν Βλαντιμίροφ, κορυφαίος ενεργειακός αναλυτής του think tank CSD, δήλωσε στο Euractiv ότι μπορεί να προετοιμάζεται «ξέπλυμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων σε άτομα που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο».

«Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές μου, ρωσικά οιονεί κρατικά ιδρύματα εμπλέκονται σε αυτή τη συναλλαγή. Η συμφωνία βασίζεται στην αρχική έγκριση από το βουλγαρικό κράτος. Υπάρχουν όροι για τη συναλλαγή που δεν είναι γνωστοί, όπως το πώς θα χρησιμοποιηθεί το περιουσιακό αυτό στοιχείο στο μέλλον», πρόσθεσε ο Βλαντιμίροφ.

Ο ίδιος σχολίασε ότι η επιστολή της Lukoil προς την κυβέρνηση Πούτιν που διέρρευσε ευνοεί παίκτες που δεν είναι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου αλλά χρηματοπιστωτικά κεφάλαια.

«Η Lukoil επιλέγει να παίξει με πληρεξούσιους παίκτες αντί των τριών μεγάλων παικτών που αναφέρονται στην αγορά πετρελαίου, με τους οποίους έχει πολύ στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις – Socar, Opet και KazMunayGas», σχολίασε ο Βλαντιμίροφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ απίθανο η συμφωνία, η οποία είναι υπό επεξεργασία τότε, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι βουλγαρικές αρχές χρησιμοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους ρυθμιστικούς μηχανισμούς για επανεξέταση.

(Euractiv.gr)