Κρίσιμη κρίνεται η χρηματοδότηση για τη β΄ φάση του έργου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, κατά την οποία προβλέπεται επέκταση της δυναμικότητας σε 3 εκατ. τόνους ετησίως, από 1 εκατ. τόνους CO2 που προβλέπει η πρώτη φάση.
Μάλιστα, η Enearth, θυγατρική της Energean - έπειτα από την εξασφάλιση στα τέλη Οκτωβρίου 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με απόφαση της Κομισιόν - υπέβαλε αίτηση για νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της υπόγειας αποθήκης, ανάλογου ύψους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Χρηματοδότηση κατασκευής
Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουν μέρος του κόστους κατασκευής των χερσαίων και υπεράκτιων υποδομών που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία της υπόγειας αποθήκης κατά την πρώτη φάση του έργου ενώ τα νέα κονδύλια που αιτήθηκε η εταιρεία από τον μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF) αφορούν τη δεύτερη φάση.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η χρηματοδότηση και για τη β΄φάση του project θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της αποθήκης στον Πρίνο, διαφορετικά ενδέχεται το έργο να μην μπορεί να προχωρήσει ή να πρέπει να επιβαρυνθούν οι βιομηχανίες.
Η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στο πλαίσιο του net-zero και τα αυξανόμενα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχουν καταστήσει μονόδρομο τη δέσμευση και την αποθήκευση CO2 για τη βαριά βιομηχανία. Στη Μεσόγειο έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο έργα αποθήκευσης CO2 – το ένα είναι στον Πρίνο και το άλλο στη Ραβέννα της Ιταλίας - με συνολική δυναμικότητα, όμως, που καλύπτει λιγότερο από το 10% των CO2 που εκπέμπουν οι βιομηχανίες Ελλάδας και Ιταλίας, οι οποίες συνολικά φθάνουν τις 75 εκατ. τόνους.
Μarket test και συμβόλαια
Ήδη η Enearth έχει υπογράψει μη δεσμευτικά μνημόνια κατανόησης με δέκα βιομηχανίες που εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Τα επόμενα βήματα για την ωρίμανση του έργου περιλαμβάνουν το market test που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς με στόχο, αφού υπογραφούν τα δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανίες, να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Παράλληλα, αναμένεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση CΟ2 από το ΥΠΕΝ. Επίσης ακόμη δεν έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε υποβληθεί στις αρχές Αυγούστου και της οποίας ο φάκελος ελέγχεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Εκτός από το project στον Πρίνο, είναι αξιοσημείωτο ότι η EnEarth ενδιαφέρεται και για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων αποθήκευσης σε Αίγυπτο και πιθανώς και στην Κροατία.
www.worldenergynews.gr