Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής, άφησε την τελευταία του πνοή στα 91 χρόνια, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του αλλά και τον εφοπλιστικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Ο Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Βαρδινογιάννη, υπήρξε μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Με όραμα, στρατηγική και κοινωνική ευθύνη, οδήγησε τον Όμιλο σε ηγετική θέση στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας και των ΜΜΕ.
Η οικογένεια του σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024».
Η γνωριμία, ο έρωτας και ο γάμος με Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του Βαρδή Βαρδινογιάννη υπήρξε η αείμνηστη σύζυγός του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη (γενν. 1962), τη Χριστιάννα (γενν. 1964), τον Γιώργο (γενν. 1967), τον Νίκο (γενν. 1974) και τη Βαρδιάννα (γενν. 1976).
Η Χριστιάννα Βαρδινογιάννη, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Νάνα Μούσχουρη.
Τα εγγόνια αλλά και τα δισέγγονά τους ολοκλήρωσαν την οικογενειακή τους ευτυχία. «Θυμάμαι με αγάπη και νοσταλγία κάθε στιγμή και των πέντε παιδιών μου όταν ήταν μικρά, γιατί πολύ συνειδητά φρόντισα να είμαι πάντοτε εκεί για εκείνα. Η μητρότητα είναι και παραμένει ο σημαντικότερος ρόλος στη ζωή μου, αλλά και η πηγή της έμπνευσής μου για καθετί που δημιούργησα και για καθετί στο οποίο δεσμεύτηκα για την προστασία και την υγεία των παιδιών» είχε εξομολογηθεί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνέντευξή της.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μάλιστα περνούσε πολλές όμορφες ώρες με την οικογένειά του και χαιρόταν ιδιαίτερα τον ρόλο του παππού τον οποίο θεωρούσε και παράσημο για τον εαυτό του.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει πριν φύγει από τη ζωή, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει στη Μαρία Λεμονιά και στον ιστότοπο #newsmoney για τον σύζυγό της λέγοντας: «Γνώρισα τον σύζυγό μου, Βαρδή, σε πολύ νεαρή ηλικία. Εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια και εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Παντρευτήκαμε μερικά χρόνια αργότερα, όμως από την πρώτη στιγμή νιώσαμε και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός.
Ξεκινήσαμε την οικογένειά μας σε ένα μικρό διαμέρισμα. Φυσικά τότε δεν μπορούσα να φανταστώ τα όσα θα ακολουθούσαν, που άλλαξαν μεν την εικόνα της ζωής μας, αλλά ποτέ την ουσία της. Tο μεγάλωμα των πέντε παιδιών μας, και με τους δυο μας πάντα δίπλα τους, η εξορία του Βαρδή στην Αμοργό κατά την περίοδο της δικτατορίας. Αμέτρητες στιγμές όμορφες αλλά και στιγμές δύσκολες, όπως άλλωστε στη ζωή κάθε ανθρώπου».
Tο 2020, με αφορμή την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε όλοι στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε διηγηθεί τη δύσκολη κατάσταση που είχε βιώσει το 1967:
«Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες. Γιατί ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα από εκείνη την εποχή που άφησε τη σφραγίδα της, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, στη ζωή μας. Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στη μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού. Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Όμως και τότε, όπως πάντα στην ιστορία μας, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε».
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απεβίωσε στις 24 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 86 ετών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το φιλανθρωπικό έργο
Εκτός από την αγάπη για την πατρίδα και το ισχυρότατο επιχειρηματικό του εκτόπισμα, τον Βαρδή Βαρδινογιάννη τον χαρακτήριζε η τεράστια κοινωνική προσφορά του.
Ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αναπτύξει σημαντικές φιλανθρωπικές δράσεις. Μαζί αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στη φιλανθρωπία και την κοινωνική προσφορά. Μέσα από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη πρωτοστάτησαν στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου και στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Οι δράσεις του Ιδρύματος εκτείνονται σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής χιλιάδων ανθρώπων.
Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ο επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη και έχει θεωρηθεί από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, με την περιουσία του να αποτιμάται στα 1,9 δις δολάρια. Σύμφωνα με την Lloyd’s, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Από το 1972, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης διεύθυνε έναν από τα μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο, μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι οι Motor Oil, Optima bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), Avin Oil, Τράπεζα Πειραιώς, ANEK Lines, Ελλάκτωρ, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, AVE Group of Companies και Odeon. Ναυαρχίδα του ομίλου θεωρείται η μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil Ελλάς.
Οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις του σπουδαίου επιχειρηματία
Η προσφορά του Βαρδή Βαρδινογιάννη στον επιχειρηματικό και κοινωνικό τομέα έχει αναγνωριστεί με πληθώρα διακρίσεων και βραβείων, μεταξύ των οποίων:
- Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής: O τίτλος απονεμήθηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία. Ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής απονεμήθηκε το 2015.
- Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία
- Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
- ραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας το 2018
- Το 2018 η Παγκρήτιος Ένωση τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Πρόεδρο για την προσφορά και τη συμβολή του στη διάδοση της κρητικής παράδοσης