Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Big Oil: 8 φορές πάνω οι φόροι που πλήρωσαν σε ξένα κράτη το 2023

Περισσότερα από 42 δισ. δολάρια πλήρωσαν σε ξένες κυβερνήσεις οι 3 μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί όμιλοι των ΗΠΑ πέρυσι, ήτοι περίπου 8 φορές πάνω από τα ποσά που καταβάλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Όπως μεταδίδει το Reuters, η Exxon Mobil, η Chevron και η ConocoPhillips ήταν υποχρεωμένες φέτος για πρώτη φορά από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, να γνωστοποιήσουν τα ποσά που κατέβαλαν, ως απαίτηση να υπάρξει διαφάνεια στις συναλλαγές των Big Oil στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, περίπου το 90% των σχεδόν 25 δισ. δολαρίων που κατέβαλε παγκόσμια η Exxon πήγε σε ξένες κυβερνήσεις το 2023, παρόλο που σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων κερδών της από έρευνα και παραγωγή προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Αντίθετα, πραγματοποίησε περίπου 2,3 δισ. δολάρια σε πληρωμές στις ΗΠΑ, εκ των οποίων μόλις 1,2 δισ. δολάρια στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων της χώρας.

Η Chevron, από την πλευρά της κατέβαλε 14,6 δισ. δολάρια σε ξένες κυβερνήσεις το 2023, συμπεριλαμβανομένων 4 δισ. δολαρίων μόνο στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ στις ΗΠΑ μόλις 2 δισ. δολάρια.

Για την ConocoPhillips, από το σύνολο των 6,5 δισ. δολαρίων των συνολικών πληρωμών παγκοσμίως πέρυσι, μόλις 1,3 δισ. δολάρια πήγαν στις ΗΠΑ.