Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα νοτιοδυτικά της Κρήτης - Πιθανόν από την άνοιξη πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο

Σε ένα συγκεκριμένο σημείο του οικοπέδου «Δυτικά της Κρήτης», όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ικανό κοίτασμα πετρελαίου ή και φυσικού αερίου, εστιάζει πλέον η κοινοπραξία των ExxonMobil και Helleniq Energy.




Η κοινοπραξία ζήτησε και έλαβε παράταση για την επεξεργασία των τρισδιάστατων δεδομένων, οπότε τα νεότερα για το πότε θα πάρει μπρος το γεωτρύπανο στην περιοχή θα υπάρχουν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Από την περασμένη Πέμπτη τρέχει και τυπικά η εξάμηνη παράταση που ζήτησε η κοινοπραξία, η οποία πέρασε και στη δεύτερη φάση των ερευνών για το άλλο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»..

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις έρευνες και στα δύο μπλοκ η κοινοπραξία διαθέτει ισχυρά στοιχεία για συνολικά τρία κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οπως επισημαίνουν οι δύο πηγές, πρόκειται για δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στο μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και ένα πετρελαίου στο «Δυτικά της Κρήτης».

Ακόμα και για τους κατέχοντες την υπερυψηλή τεχνολογία επιστήμονες της κοινοπραξίας, το τι περιέχουν αυτά τα κοιτάσματα αποτελεί μυστήριο που θα λυθεί μόνο όταν μπει το γεωτρύπανο. Προς ώρας, τα δεδομένα που έχουν προσκτηθεί δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχει ένα κοίτασμα φυσικού αερίου-μαμούθ της τάξης των 30 τρισεκατομμυρίων ποδιών και ένα μικρότερο, 3,5 τρισεκατομμυρίων ποδιών.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό, το πρώτο κοίτασμα θα είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου, ξεπερνώντας το σημερινό μεγαλύτερο, το «Ζορ», στην Αίγυπτο, και τα ισραηλινά «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», που έχουν μέγεθος 29 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Τέτοιου μεγέθους κοιτάσματα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες όλης της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και να αποφέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο έσοδα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για έναν αιώνα!

Στην περίπτωση των κοιτασμάτων αυτών, ωστόσο, τα βάθη είναι αρκετά μεγάλα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 3.000-4.500 μέτρα, γεγονός που θεωρείται φυσιολογικό, καθώς τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται συνήθως και σε μεγάλα βάθη.

Πότε μπαίνουν τα τρυπάνια

Αν, όμως, επιβεβαιωθούν αυτά τα κοιτάσματα ως εκμεταλλεύσιμα, ή έστω ένα από αυτά, τι θα γίνει στη συνέχεια; Εφόσον λοιπόν βρέθηκαν ενδιαφέροντες στόχοι, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Exxon επιτάχυνε τη διαδικασία, θα πάρουν μπρος τα τρυπάνια.

Η Exxon έχει επιστρατεύσει τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που υπάρχει στον πλανήτη για να τον χρησιμοποιήσει στα οικόπεδα που (συν)ενοικιάζει με τη Helleniq Energy, ώστε να περιορίσει τις αστοχίες σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις και να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερες (μία έως τρεις). Και αυτό γιατί κάθε δοκιμαστική γεώτρηση κοστίζει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.