Η Ιαπωνία και άλλοι κορυφαίοι αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό προκειμένου να προσαρμοστούν στη μεταβλητή ζήτηση ενέργειας, δήλωσαν την Τρίτη στελέχη του κλάδου σύμφωνα με το Reuters.
Οι προμηθευτές LNG όπως το Κατάρ προτιμούν μακροπρόθεσμες συμβάσεις με αγοραστές που μπορεί να διαρκέσουν δεκαετίες για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με την είσοδο περισσότερων παραγωγών στην παγκόσμια αγορά, οι αγοραστές αναζητούν βραχυπρόθεσμα συμβόλαια με ευελιξία για τη μεταπώληση φορτίων όταν η ζήτησή τους είναι χαμηλή.
«Αυτό που αναζητούμε είναι ευελιξία τόσο στα μακροπρόθεσμα όσο και στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαιά μας προκειμένου να διαχειριστούμε τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Jonathan Westby, αντιπρόεδρος LNG στην ιαπωνική JERA Global Markets, η οποία διαχειρίζεται 40 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως.
Επεσήμανε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο μεταβλητό και λιγότερο προβλέψιμο φορτίο πελατών και αγοράζει και πουλά LNG ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας.
Ιαπωνία και Κίνα
Οι προοπτικές για τη ζήτηση LNG της Ιαπωνίας μειώνονται λόγω της επανεκκίνησης του πυρηνικού αντιδραστήρα και της περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά ο ρυθμός μείωσης είναι αβέβαιος.
Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε το 9% του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας πέρυσι.
Η Ιαπωνία έκλεισε και τους 54 αντιδραστήρες της μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι του 2011 που προκάλεσαν κατάρρευση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Διαθέτει τώρα 11 πυρηνικούς αντιδραστήρες, με την επανεκκίνηση να συμβάλλει στη μείωση κατά 8% των εισαγωγών LNG πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.
Στον κορυφαίο εισαγωγέα LNG, την Κίνα, η ζήτηση ενέργειας κυμαίνεται μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα και ανά περιοχή, δήλωσε ο Zhang Yaoyu, επικεφαλής LNG στην κρατική PetroChina International.
«Δυστυχώς στην Κίνα ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν τεράστιες ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης», επεσήμανε.
Και οι δύο εταιρείες, μαζί με άλλους αγοραστές στο συνέδριο για τις αγορές φυσικού αερίου της Ασίας, δήλωσαν ότι η διαφοροποίηση της προσφοράς είναι το κλειδί για τη διαχείριση της κυμαινόμενης ζήτησης.
Ο επικεφαλής μάρκετινγκ του προμηθευτή LNG Mexico Pacific, Sungbok Park, δήλωσε ότι ενώ οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες εξακολουθούν να προτιμώνται και βλέπει τους όρους των συμβολαίων να εξελίσσονται από την πλευρά του αγοραστή και του πωλητή για να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση όγκων.
«Αυτή η ευελιξία γίνεται ακόμη πιο σημαντική καθώς οι συνθήκες της αγοράς συνεχίζουν να αλλάζουν, έτσι οι υφιστάμενοι παραγωγοί και οι προμηθευτές χαρτοφυλακίου προετοιμάζονται για ευέλικτες δομές συμβολαίων», σημείωσε.
«Ωστόσο, για νέα έργα, χρειαζόμαστε ακόμη δεσμεύσεις 15-20 ετών για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις χρηματοδότησης έργων».
Αναγκαίοι οι μεσάζοντες
Οι μεσάζοντες μπορούν να παρέμβουν για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ αγοραστών και πωλητών, δήλωσε ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον εμπορικό οίκο Mercuria.ζ
"Αυτό που θέλουν οι παραγωγοί και οι αγοραστές αποκλίνουν με την πάροδο του χρόνου. Οι παραγωγοί συνήθως αναζητούν 20ετή συμβόλαια με αγοραστές, για να επιτρέψουν τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη έργων ... ενώ οι αγοραστές τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για διαχείριση", είπε.
«Έτσι, ο κόσμος έχει περισσότερη ανάγκη για μεσάζοντες για να διαχειριστούν τον κίνδυνο μεταξύ του τι θέλουν οι παραγωγοί και του τι θέλουν οι αγοραστές».
www.worldenergynews.gr