Η νέα εστίαση της BP στα ορυκτά καύσιμα σηματοδοτεί άλλη μια ήττα για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς στόχους, εξοργίζοντας τους ακτιβιστές για το κλίμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του The guardian.
Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η Shell και η Volkswagen.
Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2020, ο Bernard Looney ως νέος διευθύνων σύμβουλος της BP είχε στόχο να πείσει τον κόσμο να δει την εταιρεία πετρελαίου διαφορετικά. Για ένα διάστημα έκανε ακριβώς αυτό.
Σε μια υψηλού σχεδιασμού εκστρατεία στο Λονδίνο, το αφεντικό της BP έθεσε 10 νέους στόχους για την εταιρεία, με τον πιο σημαντικό να είναι η μετατροπή της BP σε εταιρεία καθαρού μηδενικής ενέργειας έως το 2050.
Μέσα σε μήνες, ενίσχυσε το rebranding με τη δέσμευση να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας κατά 40% από τα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Εκείνη την εποχή, η στρατηγική του κέρδισε ακόμη και την έγκριση της Greenpeace, ένα κατόρθωμα που λίγα στελέχη πετρελαίου μπορούν να καυχηθούν.
Ωστόσο, στις αρχές του 2023, η BP είχε ρίξει το στόχο για μείωση από 40% σε 25%, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, διπλασιάζοντας τα κέρδη της εταιρείας.
Σε λίγους μήνες ο πιο «πράσινος» διευθύνων σύμβουλός της εκδιώχθηκε από την εταιρεία εν μέσω αποκαλύψεων για άγνωστες σχέσεις με συναδέλφους. Τα πράσινα σχέδιά του ακολούθησαν το παράδειγμα.
Την περασμένη εβδομάδα προέκυψε ότι η BP σχεδιάζει να εγκαταλείψει τους περιορισμούς της παραγωγής ορυκτών καυσίμων για να στοχεύσει αρκετές νέες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο του Μεξικού.
Η είδηση εξόργισε τους αγωνιστές για το κλίμα, αλλά εξέπληξε πολύ λίγους.
Ο όρος ESG
Η οπισθοδρόμηση από τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης (ESG) κερδίζει έδαφος μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών και επενδυτών του κόσμου.
Ο όρος ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ σε μια έκθεση του 2004 με τίτλο «Ποιος νοιάζεται να κερδίζει». Ήταν μια κοινή πρωτοβουλία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά από πρόσκληση των Ηνωμένων Εθνών.
Παρείχε σε εταιρείες και επενδυτές ένα μοντέλο για την εφαρμογή των ιδανικών της υπεύθυνης επένδυσης στα σχέδια δαπανών τους.
Μέχρι το 2015, η ιδέα του ESG είχε εξελιχθεί από ένα σημείο συζήτησης σε ένα σύνολο προτύπων που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να μετρηθούν.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, εταιρείες και επενδυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη άρχισαν να αμφισβητούν τις απαιτήσεις αποκάλυψης των διαπιστευτηρίων ESG τους και αποσύρθηκαν από τις ίδιες τις δεσμεύσεις – συχνά για να προστατεύσουν τα κέρδη τους.
Η Gemma Woodward (επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων στη βρετανική εταιρεία διαχείρισης πλούτου Quilter Cheviot), τόνισε την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως σημείο καμπής στην τάση κατά του ESG.
Ωστόσο, η BP και η Shell εξακολουθούσαν να φαίνονται «αρκετά καλές» σε σύγκριση με τις εταιρείες πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπου υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση κατά της ESG, όπως υποστήριξε η Woodward.
Η Shell ίσως καθυστερήσει το ρυθμό μειώσεων των εκπομπών της
Η Shell (αντίπαλος της βιομηχανίας πετρελαίου της BP), σηματοδότησε νωρίτερα φέτος ότι μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό των μειώσεων των εκπομπών της για αυτήν τη δεκαετία, θέτοντας ένα νέο σχέδιο για τη μείωση της έντασης άνθρακα της ενέργειας που πουλά κατά 15-20% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με τον προηγούμενο στόχο του 20%.
Η Shell έχει επίσης υποχωρήσει από τη δέσμευσή της να αυξήσει γρήγορα τη χρήση της «προηγμένης ανακύκλωσης», η οποία περιλαμβάνει τη διάσπαση των πλαστικών πολυμερών σε μικροσκοπικά μόρια που μπορούν να μετατραπούν σε συνθετικά καύσιμα ή νέα πλαστικά. Υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει 1 εκατομμύριο τόνους αυτού του ανακυκλωμένου πλαστικού στα παγκόσμια εργοστάσια πετροχημικών της, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι το σχέδιο ήταν «ανέφικτο».
Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν είναι οι μόνες που περιορίζουν τις πράσινες υποσχέσεις τους.
Ίδια πλεύση… και από την Volkswagen
Η Volkswagen απέρριψε αθόρυβα τον εθελοντικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές CO22 από τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα κατά 30% μεταξύ 2015 και 2025, υπέρ των ίδιων περικοπών μεταξύ 2018 και 2030.
Μόλις το 2021, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στον κόσμο θεωρούσαν τις αρχές του ESG ως σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας υγιούς επένδυσης.
Ίδια πορεία από BlackRock και Vanguard
Οι αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί BlackRock και Vanguard ψήφισαν υπέρ των μισών (σχεδόν) ψηφισμάτων ESG των μετόχων που προτάθηκαν το 2021. Αλλά έκτοτε έχουν αποσύρει δραματικά την υποστήριξή τους μετά από μια σφοδρή πολιτική αντίδραση.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis, οι νομοθέτες στο Τέξας και άλλοι επικριτές του ESG κλιμάκωσαν το διακύβευμα στα τέλη του 2022 αντλώντας συλλογικά δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικούς πόρους από την BlackRock.
Η υποστήριξη του επενδυτικού ομίλου για μέτρα ESG έχει έκτοτε πέσει κατακόρυφα. Η BlackRock επιβεβαίωσε ότι στους 12 μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024, υποστήριξε μόνο 20 από τις 493 περιβαλλοντικές και κοινωνικές προτάσεις που υπέβαλαν οι μέτοχοι στις ετήσιες συνελεύσεις των εταιρειών στις οποίες επενδύει. Αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 4% των προτάσεων ESG, σε σύγκριση με 47% πριν από 3 χρόνια.
Η Vanguard δεν υποστήριξε καμία από τις 400 περιβαλλοντικές ή κοινωνικές προτάσεις μετόχων που εξέτασε για το 2024, θεωρώντας ότι ήταν «υπερβολικά περιοριστικές, περιττές ή δεν σχετίζονταν με σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους».
Αποχώρηση JP Morgan και State Street από τον Climate Action 100+
Οι αμερικανικές τράπεζες JP Morgan και State Street αποχώρησαν φέτος από τον όμιλο επενδυτών Climate Action 100+, ο οποίος πιέζει για αλλαγή από τις μεγάλες εταιρείες εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Η ΕΕ αποδυνάμωσε τον ESG
Το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΕ επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να αποδυναμώσει τους τελικούς κανόνες για τις εταιρικές γνωστοποιήσεις ESG μέσω των Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Αειφορίας.
Η κίνηση έρχεται αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεσμεύτηκε να μειώσει τη γραφειοκρατία στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταγγελιών από μεγάλες εταιρείες σχετικά με το αυξανόμενο κόστος των περιβαλλοντικών κανόνων.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίζουν ποιες πληροφορίες είναι «ουσιώδεις» και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναφέρονται, καθιστώντας στην πραγματικότητα ορισμένες αποκαλύψεις εθελοντικές αντί για υποχρεωτικές.
www.worldenergynews.gr