Η συγκέντρωση της αγοράς ενέργειας σε λίγους καθετοποιημένους ομίλους, είναι η απάντηση στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ραγδαία, υψηλά επιδοτούμενη και χωρίς προγραμματισμό διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα τόσο της Ελλάδας, όσο και ολόκληρης της Ευρώπης.
Τη πρόβλεψη αυτή έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Metlen Energy & Metals, όπως μετονομάστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης η Mytilineos. Ο κ. Μυτιληναίος εκτιμά ότι μόνο μια καθετοποιημένη εταιρία μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που δημιουργούν για την ίδια, αλλά και για τους καταναλωτές, οι μηδενικές και αρνητικές τιμές ρεύματος, οι οποίες θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της αλόγιστης επιδότησης των ΑΠΕ με εξαιρετικά υψηλές εγγυημένες τιμές. «Όποιος δεν είναι καθετοποιημένος θα αρχίσει πολύ σύντομα να έχει προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά και προέβλεψε ότι οι επιδοτήσεις (feed - in tariff) θα καταργηθούν πλήρως. Μάλιστα εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις μικρές εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και τις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια για την κατασκευή των έργων .
Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου, στο ζήτημα της ανθεκτικότητας των δικτύων τα οποία καλούνται να διαχειριστούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τις οποίες δεν είχαν προετοιμαστεί. «Βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο» είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι περιορίζει τους στόχους της ως προς την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Αυστηρή κριτική άσκησε για μια ακόμη φορά ο κ. Μυτιληναίος στην ηγεσία της Κομισιόν και την «πράσινη» πολιτική της, λέγοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα γραφτούν πολλά μαύρα βιβλία για τον τρόπο που χειρίστηκε τα ζητήματα της ενέργειας. Προέβλεψε ότι τα λάθη δεν θα σταματήσουν εδώ και επικέντρωσε τα βέλη του στην Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον που όπως είπε δεν ενδιαφέρεται για το εάν το TTF φθάσει στα 120 ευρώ/MWh και το ηλεκτρικό ρεύμα στα 300 ευρώ/MWh, αλλά μόνο για το πως θα καταστραφεί η Ρωσία.
Η Αλουμίνιον άνοιξε τον δρόμο στον ενεργειακό τομέα
Μπορεί η ενέργεια να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ευάγγελου Μυτιληναίου αλλά όπως είπε η Αλουμίνιον είναι το «διαμάντι του στέμματος» που άνοιξε το δρόμο για τη δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα. Προέβλεψε άνοδο της αγοράς της αλουμίνας καθώς όπως είπε η διαθεσιμότητα του βωξίτη μειώνεται παγκοσμίως και η Μυτιληναίος έχει κάνει ήδη κινήσεις για τη διασφάλιση αποθεμάτων τόσο με την εξαγορά της Imerys όσο και με τη συμφωνία για 300 εκατ τόνους βωξίτη από την Γκάνα. Αναφερόμενος στα υψηλά επίπεδα τιμών στο LME σημείωσε ότι δίνουν την ευκαιρία να κλειδώσουν μελλοντικές συμφωνίες σε υψηλές τιμές κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υψηλές αποδώσεις τα επόμενα χρόνια και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εάν σας ενδιαφέρει το αλουμίνιο να κοιμάστε ήσυχοι σε ότι αφορά το μέλλον της Αλουμίνιον της Ελλάδος».
Σε ότι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου εκτίμησε ότι το 2024 θα ξεπεράσει το 1,2 δις ευρώ EBIDTA και θα προσεγγίσει τα 700 εκατ ευρώ καθαρά κέρδη, ενώ σημείωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τόσο τον ίδιο, όσο και τους μετόχους, είναι η καθαρή κερδοφορία και όχι τα EBIDTA. Προανήγγειλε μια μεγάλη εξαγορά υπενθυμίζοντας ότι και τα προηγούμενα χρόνια η Μυτιληναίος αναπτύχθηκε μέσω εξαγορών επενδύοντας τα κέρδη της και όχι μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και ζητώντας φρέσκο χρήμα από τους μετόχους της.
Μίλησε για 4-5 project πιθανών εξαγορών που έχει στο στόχαστρο, με πρώτο σε ότι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης, την εξαγορά ενός εργοστασίου μεταλλουργίας στο Βόλο από τη ΜΕΤΚΑ. «Ξέρω να κάνω εξαγορές, αλλά τζάμπα λεφτά δεν δίνω» είπε επανερχόμενος στο ζήτημα των EBIDTA και τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές εταιρίες τις οποίες θα μπορούσε να εξαγοράσει με όρους αύξηση των καθαρών κερδών του ομίλου και όχι μόνο των EBIDTA.
Τι απαντά για την Helleniq Energy
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φημολογία περί της εξαγοράς της Helleniq Energy, κατ αρχήν δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρία κατέχουν μετοχές του πετρελαϊκού ομίλου χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία.
«H Helleniq Energy, είπε, έχει δύο μεγάλους μετόχους, το Δημόσιο και την οικογένεια Λάτση. Σέβομαι την οικογένεια Λάτση και τις διαδικασίες που ακολουθεί το Δημόσιο. Πέραν του placement, κανείς από τους δύο μετόχους δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να πουλήσει. Αν αυτό αλλάξει, τότε το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, στον οποίο έχουμε μεγάλη παρουσία εδώ και καιρό. Θα δούμε τότε τα δεδομένα, τώρα είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν θέλω να δημιουργώ προσδοκίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε σοβαροί», ανέφερε.
Στήριξη στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΕΒ όπου οι εφετινές αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου θα γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου με δυο υποψηφιότητες (Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ιουλία Τσέτη) δήλωσε χαρούμενος για το ότι υπάρχουν δυο υποψήφιοι, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη του ομίλου στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και πρόσθεσε ότι η δική του παρουσία στον ΣΕΒ δεν είναι πλέον αναγκαία και ότι την Metlen Energy & Metals, θα εκπροσωπεί πλέον ο Βαγγέλης Χρυσάφης από τη θέση του αντιπροέδρου.
Κατά την ανακοίνωση του νέου ονόματος του ομίλου ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκινημένος σημειώνοντας ότι η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί το όραμα και τις φιλοδοξίες για την «επόμενη μέρα», καθώς και την ικανότητά του να ενισχύσει το «αποτύπωμα» του, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο.
«Η εταιρία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο 115 ετών και είναι έτοιμη να ανοίξει έναν άλλο μεγαλύτερο».
Προχωρούν οι διαδικασίες για το dual listing
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων και αναλυτών, σημείωσε πως η τιμή μετοχής είναι υψηλή για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι όμως ιδιαίτερα υψηλή για τα ξένα χρηματιστήρια. Πρόσθεσε πως προχωρούν οι διαδικασίες για dual listing σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, με πιθανότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
«Είναι μία διαδικασία περίπλοκη και χρονοβόρα. Ελπίζω να διεξαχθεί αλλού η ετήσια γενική συνέλευση του 2025», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι η ΜΕΤΚΑ προετοιμάζεται για να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2025 ή το αργότερο το 2026.
Σημειώνεται τέλος ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε την απόδοση μερίσματος 1,50 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αυξάνει στα 1,55 ευρώ ανά μετοχή αν συνυπολογιστούν τα ποσά που αναλογούν σε ίδιες μετοχές. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 26 Ιουνίου και η καταβολή του θα αρχίσει στις 2 Ιουλίου.