Τα πετρελαϊκά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας αυξήθηκαν σχεδόν 50% τον Μάιο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς οι τιμές του αργού αυξήθηκαν και η χώρα προσαρμόστηκε στις διεθνείς κυρώσεις.
Οι φόροι που σχετίζονται με το πετρέλαιο αυξήθηκαν στα 632,5 δισ. ρούβλια (6,5 δισ. ευρώ) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών. Τα συνολικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 39%, στα 793,7 δισ. ρούβλια, ανέφερε το υπουργείο.
Η άνοδος των εσόδων είναι συνέπεια των υψηλότερων τιμών της ποικιλίας αργού Ουραλίων, που αποτελεί το βασικό εξαγωγικό μείγμα της Ρωσίας. Το υπουργείο υπολόγισε τους φόρους του Μαΐου με βάση την τιμή Ουραλίων στα 74,98 δολάρια το βαρέλι, έναντι 58,63 δολ. πριν από ένα χρόνο. Η έκπτωση του μείγματος στο Brent έχει μειωθεί, παρά το πλαφόν στην τιμής του που επέβαλε η G7.
Το μέτρο της G7 στοχεύει στη μείωση της εισροής πετροδολαρίων - κλειδί για τη χρηματοδότηση του πολέμου του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας - περιορίζοντας την πρόσβαση στις δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η Μόσχα, ωστόσο, έχει προσαρμοστεί σε περιορισμούς όπως η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε., χρησιμοποιώντας έναν ιδιαίτερα εκτεταμένο σκιώδη στόλο δεξαμενόπλοιων και πουλώντας το πετρέλαιο στην Ασία.
Σε μηνιαία βάση, τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά περισσότερο από 35% τον Μάιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η πτώση οφείλεται στο ότι ο βασικός φόρος πετρελαίου της Ρωσίας καταβάλλεται τέσσερις φορές το χρόνο: Μάρτιο, Απρίλιο, Ιούλιο και Οκτώβριο.
Η Μόσχα αναμένει μείωση των συνολικών πετρελαϊκών κερδών για το 2024. Ειδικότερα, εκτιμά ότι θα εισπράξει 10,99 τρισ. ρούβλια από τη βιομηχανία φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 11,5 τρισ. ρουβλιών, σύμφωνα με επικαιροποιημένο σχέδιο.
Η αναθεώρηση προς τα κάτω οφείλεται στις κυβερνητικές προβλέψεις για χαμηλότερες τιμές εξαγωγής ρωσικού αργού και φυσικού αερίου φέτος, δεδομένου ότι οι αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν το 2022 έχουν παρέλθει από καιρό.
Το ρωσικό αργό αναμένεται να διαπραγματευτεί σε περίπου 65 δολάρια το βαρέλι φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη 71,30 δολαρίων. Η μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου ορίζεται στα 252,80 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, μειωμένη κατά 6% από τις τρέχουσες δημοσιονομικές προβλέψεις.
Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, παραδοσιακά υψηλότερες από την τιμή Ουραλίων, βρίσκονται κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών εν μέσω αργής αύξησης της ζήτησης. Το ασφάλιστρο κινδύνου που προέκυψε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει επίσης εξαλειφθεί.
Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αποκαταστήσει σταδιακά κάποια παραγωγή από τον Οκτώβριο ενισχύει τις ανησυχίες της αγοράς για πιθανή υπερχείλιση της προσφοράς.
(euro2day.gr)