Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Reuters: Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει προβλήματα με τις προμήθειες άνθρακα και πετρελαίου

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανησυχεί για πιθανά προβλήματα με την προμήθεια άνθρακα για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής το φθινόπωρο και το χειμώνα λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων στον ποταμό Ρήνο και της προμήθειας πετρελαίου στα ανατολικά τμήματα της χώρας, αναφέρεται σε έγγραφο που είδε το πρακτορείο Reuters.


Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, οι εβδομάδες κρίσιμα χαμηλών επιπέδων νερού στον ποταμό Ρήνο έχουν διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα και έχουν ενισχύει τον ενεργειακό πονοκέφαλο της Γερμανίας, καθώς η βιομηχανία χρησιμοποιεί προσωρινά περισσότερο άνθρακα και πετρέλαιο λόγω της απότομης πτώσης των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας.

"Λόγω της πολύ μειωμένης εγχώριας ναυσιπλοΐας, τα συσσωρευμένα αποθέματα άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν γρήγορα", αναφέρεται σε έγγραφο με τίτλο "Αξιολόγηση του ενεργειακού εφοδιασμού", το οποίο συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και είδε το Reuters.

"Πρόσθετες αποθήκες που έχουν προμηθετεί και συνεχίζουν να προμηθεύονται στη νότια Γερμανία πιθανότατα δεν θα γεμίσουν μέχρι το χειμώνα", ανέφερε το έγγραφο.

Το έγγραφο επικαλείται τη χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου, η οποία έχει μειώσει τον όγκο του άνθρακα που μπορεί να μεταφερθεί με φορτηγίδες.

Σημαντική βελτίωση δεν αναμένεται, ανέφερε ακόμη το έγγραφο, και το υπερφορτωμένο σιδηροδρομικό σύστημα προσφέρει μικρή ανακούφιση.

Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε νομοθεσία για την προτεραιότητα της μεταφοράς ενέργειας σε μέρος των σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της δυναμικότητας, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα. Το Βερολίνο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή πολιτικά υποκινούμενη, λόγω των κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στις βορειοανατολικές περιοχές.

Τα διυλιστήρια Schwedt και Leuna θα στερηθούν το πετρέλαιο από τους ρωσικούς αγωγούς από το τέλος του έτους λόγω του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, ανέφερε το έγγραφο.

Τόσο το διυλιστήριο Leuna όσο και το Schwedt θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με δυναμικότητα 75%, αναφέρει το έγγραφο.

Το Schwedt προμηθεύει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του Βερολίνου. Οι προσπάθειες για τον εφοδιασμό της περιοχής αυτής με προμήθειες από τις δυτικές περιοχές θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα μεταφοράς λόγω σιδηροδρομικών συμφορήσεων, ανέφερε το έγγραφο.

"Η υψηλή ζήτηση και η περιορισμένη μεταφορική ικανότητα στις σιδηροδρομικές μεταφορές οδηγούν σε μια δύσκολη κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα του πετρελαίου. Ορισμένες προμήθειες από τα διυλιστήρια δεν μπορούν να μετακινηθούν", αναφέρεται στο έγγραφο.