Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Διαπραγματεύσεις Μητσοτάκη στο Κατάρ για μακροπρόθεσμο συμβόλαιο LNG

Διερευνητικές συζητήσεις για τις δυνατότητες ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου προμήθειας LNG μεταξύ των δύο χωρών, έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κατάρ. 


Αλλωστε τον πρωθυπουργό συνόδεψαν στο Κατάρ εκτός από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς.


Το μικρό Εμιράτο του Κόλπου διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG παγκοσμίως. Το Κατάρ αντιπροσωπεύει σταθερά από το 2018 το ένα πέμπτο των ποσοτήτων LNG που φτάνουν στη Ρεβυθούσα και τα οποία κλείνονται μέσω της spot αγοράς. Αυτό που για πρώτη φορά εξετάζει η Ελλάδα στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων που έχει δώσει προς τα κράτη μέλη η Κομισιόν, είναι η δυνατότητα προμήθειας μέσω ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου.

Ρίσκο

Το Κατάρ εξάλλου διαθέτει κατά βάση την παραγωγή του μέσω συμβολαίων 20ετούς διάρκειας, στα οποία η Ευρώπη είχε γυρίσει την πλάτη την προ κρίσης περίοδο αφού έβρισκε φθηνά φορτία στην spot αγορά. Η στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και η στενότητα που έχει προκαλέσει στην αγορά του LNG υποχρεώνει την Ευρώπη και χώρες όπως η Γερμανία να στραφούν στο Κατάρ και να αποδεχτούν το ρίσκο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων σε σταθερές τιμές. H Eλλάδα αν και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού όπως η Γερμανία αναζητάει μέσω του Κατάρ διέξοδο από τη στενότητα της αγοράς LNG και τις υψηλές τιμές αξιολογώντας το ρίσκο μια μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας.

Να σταθμίσει δηλαδή το όφελος που θα έχει σήμερα διασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές από τη Spot αγορά και μια προγραμματισμένη παραλαβή φορτίων και την πιθανή ζημιά όταν επανέλθει η αγορά σε ισορροπία και αποκλιμακωθούν οι τιμές. Το ρίσκο αυτό θα πρέπει να συνεκτιμήσει και η ΔΕΠΑ για να αποφασίσει εάν και πότε θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Qatar Energy, αφού οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε καθαρά διερευνητικό επίπεδο.

Συνάντηση

Ο τομέας της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al-Thani, στη Ντόχα. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της στρατηγικής θέσης της στην περιοχή και των υποδομών της, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης.

www.worldenergynews.gr