Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Ρεύμα το Σεπτέμβριο με 2 λεπτά την κιλοβατώρα! Η επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οδηγεί σε παράλογα χαμηλές χρεώσεις ενέργειας

Από το ένα άκρο, δηλαδή την βαριά επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φαίνεται ότι το Σεπτέμβριο περνάμε στο άλλο άκρο, δηλαδή στην τελική χρέωση του ρεύματος στους καταναλωτές, σε τιμές εξωπραγματικές και παράλογα χαμηλές.



Συγκεκριμένα οι πελάτες κάποιων εταιρειών θα πληρώσουν την κιλοβατώρα ακόμα και 2 ή 3 λεπτά, κάποιων άλλων εταιρειών 5, 6 ή 10 λεπτά, ενώ η μεγαλύτερη καθαρή χρέωση εταιρείας θα είναι τα 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα.

Οι χρεώσεις αυτές δεν είναι μόνον αναντίστοιχες με την κούρσα στο κόστος ρεύματος, αλλά και χαμηλότερες (κάποιες φορές θεαματικά) από τα επίπεδα στα οποία βρισκόντουσαν οι τιμές πριν την κρίση.

Το παράδοξο φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρηση ανακοίνωσε χθες επιδότηση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, όλων των εταιρειών, ύψους 63,9 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, κάνοντας τους υπολογισμούς με βάση την τιμή Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, από την οποία, είναι αλήθεια, προμηθεύεται ρεύμα η μεγάλη πλειοψηφία σπιτιών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, θέλοντας η κυβέρνηση να φέρει την «καθαρή» χρέωση των πολιτών στα επίπεδα του Αυγούστου (15-16 λεπτά την κιλοβατώρα), αποφάσισε επιδότηση 63,9 λεπτών. Έτσι, αν από τους τιμοκαταλόγους Σεπτεμβρίου της ΔΕΗ (78,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 ευρώ ανά κιλοβατώρα πάνω από το συγκεκριμένο όριο) αφαιρεθεί η επιδότηση των 63,9 λεπτών, οι καθαρές χρεώσεις της επιχείρησης «προσγειώνονται» στα 14,9-16,1 λεπτά, όπως και τον Αύγουστο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον Αύγουστο που η ΔΕΗ ήταν φθηνότερη, οι άλλες εταιρείες ανακοίνωσαν τιμοκαταλόγους Σεπτεμβρίου με τιμές (λίγο ή πολύ) χαμηλότερες από εκείνες της ΔΕΗ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά την αφαίρεση της επιδότησης που είναι οριζόντια για όλες τις εταιρείες, να προκύπτουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τελικές χρεώσεις ακόμα και των 2 ή 3 λεπτών ανά κιλοβατώρα, όπως προαναφέρθηκε.

Τι προκύπτει ανά εταιρεία

Πιο συγκεκριμένα, η τελική τιμή της Protergia διαμορφώνεται στα 14,313 λεπτά ανά κιλοβατώρα,  από 78,213 λεπτά που ήταν η ονομαστική της χρέωση.

Στην περίπτωση της Elpedison, η χρέωση που ανακοίνωσε ήταν 108,64 λεπτά, η οποία με την αφαίρεση του Elpedison Loyalty Pass (0,4 €/KWh), αποκλιμακώνεται στα 68,64 λεπτά. Έτσι, συνυπολογίζονται το Loyalty Pass, με την επιδότηση η «καθαρή» τιμή που θα πληρώσουν οι πελάτες της εταιρείας είναι μόλις 2,9 λεπτά.

Όσον αφορά την ΗΡΩΝ, η χρέωση των 75 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα ελαττώνεται στα 11,1 λεπτά με την επίδοτηση. Μάλιστα, για τους πελάτες της που θα εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, και λάβουν την έκπτωση συνέπειας των 15 λεπτών, λογιστικά η «καθαρή» τιμή για τον Σεπτέμβριο γίνεται αρνητική (πιστωτική), στα -3,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Βέβαια, η αρνητική χρέωση είναι λογιστική, υπό την έννοια ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν αρνητική χρέωση στους λογαριασμούς με την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου, αλλά 11,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αφού η έκπτωση των 15 λεπτών θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό τους (με τις καταναλώσεις Οκτωβρίου).

Η τιμολόγηση της Φυσικό Αέριο Αττικής «βυθίζεται» στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που μειώνεται περαιτέρω στα 2 λεπτά για όσους εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους.

Οι πελάτες της ΖeniΘ θα πληρώσουν τον επόμενο μήνα από 4,8 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψουν», καθώς η ονομαστική χρέωση της επιχείρησης ξεκινούσε από τα 68,7 λεπτά.

Η τιμή της NRG «προσγειώνεται» στα 10,9 λεπτά (από ονομαστική χρέωση 74,8 λεπτά), της ΕΛΙΝ στα 6 λεπτά (από 69,9 λεπτά) και της Watt & Volt (που εξαγοράστηκε από τη Mytilineos) στα 14,5 λεπτά (από 78,4 λεπτά) και της Volterra στα 13,9 λεπτά (από 77,8 λεπτά).

Ανησυχία στις εταιρείες

Παρότι ολόκληρος ο κλάδος των εταιρειών προμήθειας αναγνωρίζει ότι η γαλαντόμα επιδότηση των λογαριασμών ανακουφίζει τους καταναλωτές και περιορίζει τις διαμαρτυρίες και τους απλήρωτους λογαριασμούς, καταγράφεται παράλληλα ανησυχία για το θολό τοπίο που δημιουργούν οι συνεχείς αλλαγές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι απολύτως δύσπιστοι απέναντι στους παρόχους.

Ας σημειωθεί, δε, ότι οι καταναλωτές έχουν πλέον το δικαίωμα να αλλάζουν προμηθευτή ακόμα και κάθε μήνα χωρίς να έχουν κάποια συνέπεια.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν επίσης ότι το σήμα που δίνεται με το μοντέλο επιδοτήσεων που έχει υιοθετηθεί είναι λάθος, καθώς πλέον δεν γίνεται στον πολίτη εμφανής η ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης και εν γένει εξοικονόμησης ενέργειας που είναι εν μέσω κρίσης και το βασικό ευρωπαϊκό πρόταγμα.

Τι γίνεται με το ρεύμα των επιχειρήσεων 

Όπως στα νοικοκυριά και τους αγρότες, ενισχυμένες έναντι του Αυγούστου είναι και οι επιδοτήσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τα αρτοποιεία. Έτσι, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 60,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι με την επιδότηση του Αυγούστου, είχε καλυφθεί το 80% των ανατιμήσεων. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, μικρότερη είναι η «προστασία» στις ανατιμήσεις για τις μεγαλύτερες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με παροχή ισχύος πάνω από 35KVA), οι οποίες προμηθεύονται ρεύμα μέσω κυμαινόμενων τιμολογίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απορρόφηση τον Αύγουστο μειώνεται στο 55% των ανατιμήσεων, από 67% περίπου τον τρέχοντα μήνα.