Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Πετρέλαιο - Στα 96 δολ. το βαρέλι κινείται το Brent, στα 90 δολ. το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλά της συνεδρίασης σε μια ασταθή συνεδρίαση τη Δευτέρα, αφού ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι ο OΠΕΚ+ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς.


Περί τις 22:50 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent ενισχύονταν 0,05%, στα 96,77 δολάρια το βαρέλι. Είχε υποχωρήσει έως και 4,5% νωρίτερα την ίδια ημέρα, σπάζοντας ένα σερί τριών ανοδικών ημερών.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Σεπτεμβρίου - που θα λήξει τη Δευτέρα - υποχώρησε 0,11%, στα 90,67 δολάρια. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου μειώθηκε κατά 24 σεντς, ή 0,3%, στα 90,20 δολάρια.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει τη δέσμευση, την ευελιξία και τα μέσα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής ανά πάσα στιγμή και με διαφορετικές μορφές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. 
Νωρίτερα στη συνεδρίαση, οι ανησυχίες ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και η μείωση της ζήτησης καυσίμων είχαν ωθήσει προς τα κάτω τις τιμές.

Επιτόκια
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, εν μέσω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση, σύμφωνα με οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, καθώς πρόκειται μιλήσει σε ένα ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole του Wyoming, την Παρασκευή.

Πίεσαν επίσης τις τιμές προκάλεσαν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, εν μέρει λόγω της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας στα νοτιοδυτικά.

Το Πεκίνο μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού του τη Δευτέρα, ως μέρος των μέτρων για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει ταλαιπωρηθεί από την κρίση ακινήτων και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19.

Ο δείκτης του δολαρίου ανήλθε σε υψηλό πέντε εβδομάδων τη Δευτέρα. Ένα ισχυρότερο δολάριο είναι γενικά πτωτικό, καθώς το καθιστά πιο ακριβό για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα στην αγορά πετρελαίου σε δολάρια.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συζήτησαν τις προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στο πετρέλαιο του Ιράν να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές.

Ο ΟΠΕΚ+ παρήγαγε 2,892 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) κάτω από τους στόχους του τον Ιούλιο, ανέφεραν δύο πηγές από την ομάδα παραγωγών, καθώς οι κυρώσεις σε ορισμένα μέλη όπως η Ρωσία και οι χαμηλές επενδύσεις από άλλα εμπόδισαν την ικανότητά του να αυξήσει την παραγωγή.


www.worldenergynews.gr