Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΥΠΕΝ: Μπλόκο στον «ενεργειακό τουρισμό» - Στα σκαριά και οι προκαταβολές των επιδοτήσεων στους προμηθευτές

Να κλείσει το «παράθυρο» που αξιοποιούν στρατηγικοί κακοπληρωτές, μετακινούμενοι από πάροχο σε πάροχο ώστε να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται χωρίς να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 



Έτσι, το ΥΠΕΝ πρόκειται να προχωρήσει στην επικαιροποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε να επανενεργοποιήσει τη δυνατότητα των προμηθευτών να προχωρούν σε διαταγές διακοπής ηλεκτροδότησης παλιών πελατών τους, που τους έχουν αφήσει χρέη.

Η παρέμβαση του υπουργείου έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου ο κλάδος προμήθειας είναι ήδη επιβαρυμένος από ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι η ΡΑΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε πρόσφατη επιστολή της προς το ΥΠΕΝ, όπως έγραψε το energypress, επισημαίνοντας ότι τα χρέη ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανυπαρξία οποιασδήποτε ασφαλιστικής δικλείδας για τη μετακίνηση καταναλωτών με χρέη απειλεί να εκτροχιάσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω έξαρση του φαινομένου του «ενεργειακού τουρισμού». Μάλιστα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε πιο αρνητικές συνέπειες για τους προμηθευτές στη δεδομένη συγκυρία, με δεδομένη την ταμειακή ασφυξία που τους έχουν προκαλέσει οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Ενίσχυση της κινητικότητας 

Επίσης, το μπλόκο στον «ενεργειακό τουρισμό» γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος λειτουργίας της λιανικής από τον Αύγουστο, με την ανακοίνωση σε μηνιαία βάση των χρεώσεων από τους παρόχους. Κι αυτό γιατί το νέο καθεστώς ενισχύει ακόμη περισσότερο την κινητικότητα στη λιανική, προβλέποντας ότι στην περίπτωση που η χρέωση μιας εταιρείας μεταβληθεί κάποιον μήνα, σε σχέση με την προηγούμενη που είχε αυτή εφαρμόσει, τότε οι πελάτες της μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς κανένα περιορισμό ή «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης.

Μάλιστα, η επικαιροποίηση του καθεστώτος μετακίνησης πελατών με χρέη συγκαταλεγόταν στα μέτρα που ζητούν οι «παίκτες» της αγοράς, όπως αυτά περιλαμβάνονταν στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν οι ΕΣΑΗ (ανεξάρτητες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας) και ΕΣΠΕΝ (προμηθευτές ενέργειας). Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η επικαιροποίηση θα πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση επαναθέσπισης της δυνατότητας των προμηθευτών να απενεργοποιούν τις παροχές πρώην πελατών τους, αν αυτοί δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους ή δεν καταβάλλουν τις δόσεις με τις οποίες έχουν διακανονίσει τα χρέη τους προς τον παλιό τους πάροχο. Κι αυτό γιατί η ανάκτηση μέσω της δικαστικής οδού είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ιδιαιτέρως επιβαρυντική για όλα τα μέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επανενεργοποίηση της δυνατότητας των προμηθευτών να προχωρούν σε εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης πρώην πελατών τους, θα γίνει στα πρότυπα της εισήγησης που εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει αποστείλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργείο, αναφορικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Προμήθειας.

Στο σχετικό κείμενο που είχε καταρτίσει η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της τρίτης διαβούλευσης των προτεινόμενων αλλαγών στον Κώδικα, προβλεπόταν πως στην περίπτωση που ένας πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης από τον παλιό προμηθευτή, ο τελευταίος διατηρεί το δικαίωμα - ακόμη κι αν ο καταναλωτής έχει συνάψει νέα σύμβαση με τον καινούργιο πάροχο του - να δώσει εντολή απενεργοποίησης της σύμβασης του εφόσον έχει αφήσει οφειλές για δύο συνεχόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Ακόμη η Αρχή εισηγείται στην περίπτωση που ο πελάτης μετακινηθεί σε νέο προμηθευτή έχοντας εκείνος καταγγείλει τη σύμβαση, ο παλιός προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα απενεργοποίησης της παροχής αν ο καταναλωτής έχει αθετήσει διακανονισμό οφειλής που είχε κάνει μαζί του. Αρκεί ο παλιός προμηθευτής να έχει υποβάλει εντολή απενεργοποίησης του μετρητή εντός δύο μηνών από την αθέτηση του διακανονισμού.

«Έρχονται» οι προκαταβολές επιδοτήσεων 

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι καταναλωτές με ανεξόφλητα μπορούν να αλλάζουν πάροχο χωρίς κανένα περιορισμό, καθώς με την ακύρωση του 2020 της Υπουργικής Απόφασης του 2016, το σχετικό πλαίσιο «επέστρεψε» στο καθεστώς που ίσχυε το 2011 και το οποίο προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το energypress, από τον προηγούμενο Φεβρουάριο καταργήθηκε η δυνατότητα υποβολής από προηγούμενο πάροχο αιτημάτων αποκοπής στη σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ («ΘΑΛΗΣ»). Κάτι που σημαίνει πως πλέον έχει εξαλειφθεί η απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, έστω και σαν φόβητρο για τους κακοπληρωτές, ώστε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την εταιρεία που «εγκατέλειψαν».

Την ίδια στιγμή, εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της ρύθμισης σχετικά με την απόδοση στους προμηθευτές προκαταβολών από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Η ρύθμιση αυτή είχε υποβληθεί με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, προβλέποντας την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις παραμέτρους εφαρμογής του μέτρου.

Αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος στο οποίο θα κινούνται οι προκαταβολές, η εν λόγω «ένεση» αναμένεται να προσφέρει μία σημαντική οικονομική ανάσα στις εταιρείες, οι οποίες χρειάζονται τεράστια κεφάλαια κίνησης για να εξυπηρετήσουν το πελατολόγιό τους. Μάλιστα, η εκ των υστέρων καταβολή των επιδοτήσεων από την πολιτεία έχει προσθέσει σε αυτά τα κεφάλαια και σημαντικά κονδύλια για την κάλυψη από τους παρόχους της διαφοράς ανάμεσα στο υψηλό χονδρεμπορικό κόστος που πληρώνουν και στις μειωμένες λιανικές τιμές με τις οποίες χρεώνουν τους πελάτες τους.

Η προκαταβολή του 75% των επιδοτήσεων συμπεριλαμβανόταν και στα μέτρα που εισηγούνταν οι ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ. Μάλιστα, με δεδομένα τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, οι φορείς ζητούν η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης να γίνει άμεσα ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των εταιριών, ακόμα και τον μήνα Αύγουστο.