H χθεσινή γενική συνέλευση της Μυτιληναίος ήταν ιστορική για έναν βασικό λόγο:
Διότι σηματοδότησε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συνεργασίας του Αλουμινίου με την ΔΕΗ και την ορατή πλέον τροφοδοσία της πλεόν ελληνικής ενεργοβόρου μονάδας με πράσινη ενέργεια.Πώς θα γίνει αυτό; Με βάση τα PPAs που ο όμιλος θα αναπτύξει, δημιουργώντας ήδη την υποδομή και έχοντας προτάσεις συνεργασιών από πολύ μεγάλους παίκτες.
Για το Αλουμίνιο της Ελλάδος που έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικοτητά του σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρις και τα συγκροτημένα προγράμματα περικοπής κόστους και αποτελεί στην παρούσα φάση τον ισχυρό καταλύτη της αύξησης της κερδοφορίας της Μυτιληναίος που οδεύει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, προς διπλασιασμό το 2022 σε σχέση με το 2020, η μακροχρόνια εξασφάλιση του ενεργειακού κόστους αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ικανή και αναγκαία συνθήκη κερδοφορίας
Πέραν της πολύ σημαντικής δεκαετούς συμφωνίας με την Glencore που ανακοινώθηκε χθες, που αφορά και την αλουμίνα, ύψους 1,5 δισ ευρώ, το Αλουμίνιο είναι για πολλούς το απόλυτο commodity play σε μια περίοδο που οι Κινέζοι αποφασίζουν να εξορθολογίσουν την παραγωγή τους και να μην υπερβαίνουν τους 45 εκατ τόνους σε ετήσια βάση. Κυρίως να αντικαθιστούν με πράσινές μονάδες, τις παλαιές, ώστε να αποφύγουν τα πέναλτυς των ρύπων.
Αποφασιστικής σημασίας για τον κολοσσό της ελληνικής βιομηχανίας θα είναι ο φόρος άνθρακα για τις εισαγωγές που θα επιβάλλει η ΕΕ, με στόχο να αντισταθμίσει και το ζήτημα των CO2 που επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Εκεί βέβαια υπάρχει και το hedging που το μάνατζμεντ έχει με μεγάλη επιτυχία ασκήσει σε πολλα επίπεδα τα τελευταία χρόνια.
Κατά βάσιν η προοπτική της πορείας των commodities δίνει σημαντικό upside στην κερδοφορία της Αλουμίνιον για την διετία και ακολουθεί και από εκεί και πέρα ο μηχανισμός ελέγχου του ενεργειακού κόστους μέσω της πράσινης ενέργειας θα εξασφαλίσει την βιομηχανία από πολλά ρίσκα του παρελθόντος.
Παράλληλα υπάρχει και η στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής, ειδικά μετά τον COVID υπέρ της βιομηχανίας.
Το αποθεματικό 13 εκατ για την επένδυση της αλουμίνας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους ήταν μέσα στην ημερήσια διάταξη.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί και αυτό που ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος ότι το CCGT έχει τριπλάσια παραγωγική δυνατότητα από τις ανάγκες του Αλουμινίου σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για σύνδεση με καλώδιο.
Ανεβαίνει ο πήχυς στις ΑΠΕ
Η Μυτιληναίος όμως εισήλθε ταχύτατα στις ΑΠΕ με ανάπτυξη που στοχεύει τώρα στα 4.000 MW και η οποία σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα της δίνει τον χαρακτήρα του ESG.
Ήδη τα νούμερα ξεπερνούν τα 3.000 MW, που σημαίνει ισχυροποίηση τις πρόσβασης σε φθηνότερη ενέργεια μελλοντικά, κάτι εξάλλου που έδειξε στρατηγικά με την πιέση στις τιμές της τελευταίας δημοπρασίας της ΡΑΕ.
Αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του εξωτερικού έχει ανέλθει σε 1.739 MW εκ των οποίων τα 400 MW είναι σε πρώιμα στάδια.
Οι επενδύσεις υπό κατασκευή είναι 507 MW εκ των οποίων τα 120 MW παραδίδονται άμεσα στην Αυστραλία . Αυτά θα μπουν στο portfolio των έργων εν λειτουργία
Πρόσθετα 444 MW είναι έτοιμα προς κατασκευή
Επίσης 788 MW θα είναι έτοιμα προς κατασκευή τέλη 2021 αρχές 2022.
Στο εσωτερικό από τα 1480 MW της Εγνατίας τα 572 MW αναμένεται να ξεκινήσουν την κατασκευή μέσα στο καλοκαίρι.
Από τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ έχουν προστεθεί 300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή.
Παράλληλα υφίστανται 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021
Από πλευράς επιχειρηματικών εξελίξεων βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Total Eren για δύο έργα στην Ισπανία και επίσης στην Αφρική.
Πανέτοιμοι για PPAs
Η ουσία είναι ότι όλες αυτές οι υποδομές που έχουν προχωρήσει και προχωρούν στις ΑΠΕ δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στον όμιλο στα PPAs, για τα οποία ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι είναι πανέτοιμος. Όπως ανέφερε, η εταιρία θα παίξει σημαντικό ρόλο και ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής θα έχει την δυνατότητα διαμόρφωσης τέτοιας ισορροπίας στις τιμές, που θα υπάρξει γεινική ικανοποίηση. Καθώς φυασικά τα PPAs αποτελούν την λύση του μέλλοντος, χωρίς εγγυημένες τιμές από το κράτος.
Βέβαια αναφερόμενος στις τιμές της τελευταίας δημοπρασίας ο πρόεδρος επεσήμανε τα μειωμένα περιθώρια περαιτέρω πτώσης των τιμών, λόγω και της ανόδου των τιμών των πάνελς στα φωτοβολταϊκά, που παράγουν μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο Κινέζοι.
Η ουσία είναι ότι η Μυτιληναίος έχει αποκτήσει ήδη ένα σημαντικό προβάδισμα στα PPAs, που θα ευνοήσει κατ΄αρχάς την δική της κατανάλωση ενέργειας και κατά δεύτερο θα είναι ο καθοριστικός παίκτης και από τους βασικούς market makers της αγοράς.
Τούτων δοθέντων προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος στην γενική συνέλευση ότι η Μυτιληναίος συνδυάζει την πλευρά του βιομηχανικού commodity με μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα των ΑΠΕ διεθνώς, που όμως θα είναι και αυτός που θα δώσει τις λύσεις για το ενεργειακό κόστος της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.
www.worldenergynews.gr