Μικρότερο σε αριθμό μελών αλλά χωρίς αλλαγές ουσίας στα πρόσωπα, θα είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΠΕ., που αναμένεται να εγκριθεί από την τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, στις 30 Ιουνίου.
Ήδη, το ελληνικό δημόσιο, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλε τα ονόματα τεσσάρων από τα 11 μέλη της διοίκησης στην Επιτροπή Υποψηφιοτήτων. Τα μέλη αυτά δεν θα τεθούν προς έγκριση στη γενική συνέλευση, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αλλαγές του καταστατικού της εταιρείας, που εγκρίθηκαν στην έκτακτη, εξ αναβολής, γενική συνέλευση, στις 20 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΠΕ. διορίζονται από το ελληνικό δημόσιο: ο Γιάννης Παπαθανασίου, πρόεδρος στην απερχόμενη διοίκηση, ο νομικός Αλέξανδρος Μεταξάς, εταίρος και αναπληρωτής διαχειριστής στη «Σαραντίτης Εταιρεία Δικηγόρων», ο Αλκιβιάδης-Κωνσταντίνος Ψαρράς, δικηγόρος που διδάσκει σήμερα Δίκαιο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο ΕΚΠΑ και με θητεία στην ΕΕΤΤ, τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς και η Αναστασία Μαρτσέκη, πρώην τραπεζικός υπάλληλος. Και οι τέσσερις συμμετείχαν στην απερχόμενη διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ.
Με επιστολή που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενημερώθηκε από τις αρχές Ιουνίου η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων για τις προτεινόμενες επιλογές των προσώπων από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, όπως και για τα κριτήρια καταλληλότητας που πληρούν, σύμφωνα με την Πολιτική Καταλληλότητας της ΕΛ.ΠΕ. Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ήδη θετικά υπέρ των τεσσάρων νέων μελών.
Προς έγκριση από τη γενική συνέλευση θα τεθούν τα υπόλοιπα επτά μέλη της νέας διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ., που είναι: ως εκτελεστικό μέλος ο Ανδρέας Σιάμισιης, σήμερα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Γ. Αλεξόπουλος, επίσης, ως εκτελεστικό μέλος, ο Θεόδωρος-Αχιλλέας Βάρδας, ως μη εκτελεστικό μέλος και ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, η Lorraine Σκαραμαγκά, ο Νίκος Βρεττόςκαι ο Παναγιώτης Τριδήμας. Τα νέα πρόσωπα στη διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. θα είναι οι τρεις τελευταίοι, καθώς οι υπόλοιποι συμμετέχουν και στο υφιστάμενο διοικητικό σχήμα της εταιρείας.
Το επόμενο και εξίσου ενδιαφέρον βήμα θα είναι η σύσταση σε σώμα της νέας διοίκησης, η οποία θα αναλάβει να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον δομικό μετασχηματισμό του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ. Η πρόταση αυτή, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα λάβει έγκριση από γενική συνέλευση μετόχων στα τέλη του έτους και θα πάρει «σάρκα και οστά» από το 2022.
Ο όμιλος θα επιδιώξει, με νέα ταυτότητα και δομή από το επόμενο έτος, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης και να ανταποκριθεί στα αυστηρά κριτήρια ESG, διεκδικώντας με τον τρόπο αυτό θεσμικά κεφάλαια που θα «αιμοδοτήσουν» το νέο, «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης.
Όπως έχει ήδη μεταδώσει το Euro2day.gr, η στρατηγική του ομίλου θα εκπορεύεται από Holding που δεν θα έχει στο διακριτικό της οποιαδήποτε σύνδεση με τη λέξη πετρέλαια, όμως, θα περιλαμβάνει όλα τα μετοχικά μερίδια των εταίρων της ΕΛ.ΠΕ. και θα είναι η εισηγμένη εταιρεία.