Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Υπουργείο Ενέργειας Κύπρου: Περί το Νοέμβριο - Δεκέμβριο μπαίνει ξανά γεωτρύπανο στην ΑΟΖ

Περί το Νοέμβριο - Δεκέμβριο μπαίνει ξανά γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτή τη φορά στο τεμάχιο 10 από την εταιρεία ExxonMobil, δήλωσε η σήμερα Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νατάσα Πηλείδου.



Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, η Υπουργός ανέφερε πως σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα έχουμε δουλέψει πολύ εντατικά μαζί με την ExxonMobil η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που θα προχωρήσει με γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ μέσα προς το τέλος του έτους.

Όπως είπε η κ. Πηλείδου, έχει ήδη υπογραφεί το συμβόλαιο με το γεωτρύπανο και βρισκόμαστε στη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών, οι οποίες είναι τυπικές και δεν αναμένεται να καθυστερήσουν.

Πρόσθεσε πως έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για να λάβουν μέρος στη διαδικασία των γεωτρήσεων.

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε εκπλήξεις και δεν αναμένουμε εκπλήξεις όσον αφορά το θέμα της Πανδημίας. Αναμένουμε Νοέμβριο με Δεκέμβριο το πολλή να ξεκινήσει ξανά το γεωτρητικό πρόγραμμα, θα ακολουθήσει η ΕΝΙ ΤΟΤΑL με την οποία επίσης γίνονται διαβουλεύσεις και προχωρούμε με τον σχεδιασμό», είπε.

Η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και η αναστολή τέλους στην Επιτροπή Ενέργειας

Τα νομοσχέδια για την ρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο που στοχεύουν στο άνοιγμα της αγοράς καθώς και η παράταση 6 μηνών που θα δοθεί στις εταιρείες για την καταβολή του τέλους των 350 ευρώ, συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην παρουσία της Υπουργού Νατάσας Πηλείδου.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, και σε σχέση με τα θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, η κ. Πηλείδου είπε πως τέθηκε σήμερα το πλαίσιο ρύθμισης του ηλεκτρισμού, εκφράζοντας την ελπίδα πως τα τρία νομοσχέδια που το αφορούν θα συζητηθούν ενδελεχώς στις επόμενες εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Τα νομοσχέδια έχουν να κάνουν και με την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, θέμα καίριας σημασίας για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο θα ωφελήσει όλους, καταναλωτές και επιχειρήσεις.

«Θέλουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις ούτως ώστε αυτά τα τρία νομοσχέδια που συζητήσαμε σήμερα να οδηγηθούν στη διαδικασία ψήφισης και έγκρισης από τη Βουλή», είπε.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, είπε, αφορά το ετήσιο τέλος των 350 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι εγγεγραμμένες εταιρείες στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών. Όπως είπε, η Επιτροπή έχει εγκρίνει σήμερα την παράταση προθεσμίας πληρωμής του τέλους, που λήγει αύριο 30 Ιουνίου 2021, στις 31 Δεκεμβρίου του έτους.

Επίσης, θα δοθεί δικαίωμα έκδοσης διατάγματος από την ίδια την Υπουργό, για περαιτέρω παράταση αν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Αυτό θα δώσει μια ανάσα στις εταιρείες, δεδομένων και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η Πανδημία και ευχαριστούμε πολύ την Επιτροπή γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατ΄ επείγον στην επόμενη Ολομέλεια», είπε.

Ερωτηθείσα σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η κ. Πηλείδου είπε πως αυτό αναμένεται μέσα στο 2022, με τον Διευθυντή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς να δουλεύει εντατικά με την ομάδα του στο λογισμικό σύστημα καλύπτοντας πολλές από τις εκκρεμότητες ώστε να διατηρηθούν τα χρονοδιαγραμμάτων. Θα ακολουθήσει μια περίοδος ελέγχου των διάφορων παρόχων ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα κυλούν ομαλά. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει το σύστημα, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η μεταβατική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργεί ήδη από την αρχή του έτους με επιτυχία με δύο επιπρόσθετους προμηθευτές που παρέχουν υπηρεσίες. Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς και ευελπιστούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά για να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε αρχικά ότι η Υπουργός παρουσίασε τα νομοσχέδια, τα οποία σκοπό να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού. Τα νομοσχέδια, είπε, είναι στρατηγικής σημασίας και αποφασίστηκε ότι θα δώσουν τον αναγκαίο χρόνο στη συζήτηση, αλλά παράλληλα θα κινηθούν πολύ γρήγορα για να τα ολοκληρώσουν.

Πρόσθεσε πως οι Βουλευτές δεσμεύτηκαν να στείλουν τις θέσεις τους επί των συγκεκριμένων άρθρων και σημείων του κειμένου των νομοσχεδίων με σκοπό να μην υπάρχει καθυστέρηση. Σκοπός, σημείωσε, είναι να μην καθυστερήσει πέραν από το καλοκαίρι η ολοκλήρωση της συζήτησης. «Θα είναι μια νέα εποχή για την αγορά ενέργειας, θα είναι μια νέα εποχή για τον ανταγωνισμό, θα είναι μια νέα εποχή πάνω απ΄ όλα για τα δικαιώματα του καταναλωτή», είπε.

Όσον αφορά την ανεξαρτητοποίηση της ΡΑΕΚ, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως στόχος είναι να λειτουργεί και να αποφασίζει με βάση δικό της νόμο καθώς θα πρέπει να είναι αποδεσμευμένη από άλλους συντελεστές της αγοράς όπως η ΑΗΚ ή άλλοι πάροχοι. Η ανεξαρτησία αυτή θα ενδυναμώσει τις αποφάσεις ως προς την ακεραιότητα της ΡΑΕΚ σε σχέση με τις αρχές του ανταγωνισμού.

Αναφορικά με την παράταση της πληρωμής του τέλους ύψους 350 ευρώ προς τις εταιρείες, είπε πως η Υπουργός θα μπορεί με διάταγμα να παραχωρεί περαιτέρω παράταση. Αυτές οι επιχειρήσεις και εταιρείες βιώνουν την περιπέτεια της Πανδημίας και αυτό κάνει κάποιες από αυτές να βρίσκονται στα όρια τους. Η παράταση αυτή είναι άκρως αναγκαία και η Επιτροπή, είπε, αποφάσισε ομόφωνα να οδηγηθεί προς ψήφιση στην επόμενη Ολομέλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η κατάργηση του μέτρου αυτού χρίζει προβληματισμού, ενώ υπάρχει και η διάσταση της οικονομικής μελέτης για τις δυνατότητες του κράτους σε θέμα ρευστότητας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως το κόμμα του είχε εισηγηθεί από το 2012 την κλιμακωτή επιβολή του τέλους ύψους 350 ευρώ ετησίως για τις εταιρείες στη βάση του κύκλου εργασιών της κάθε μιας αλλά δυστυχώς η εισήγηση τότε δεν έγινε αποδεκτή. Πρόσθεσε πως το 2018 το Υπουργείο Οικονομικών είπε πως μελετά είτε τη σταδιακή απόσυρση του τέλους, είτε την κατάργηση του, είτε την στοχευμένη επιβολή του.

«Σήμερα, 3χρόνια μετά ακόμα αναμένουμε από την Κυβέρνηση να φέρει την πρόταση της. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τη Βουλή με μια απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία προκαλεί», είπε και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ προτείνει την κατάργηση του φόρου σε μικρές εταιρείες και την επιβολή του σε εταιρείες με μεγάλα κέρδη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε πως για τα τρία εναρμονιστικά νομοσχέδια για την ρύθμιση της παροχής ηλεκτρισμού, η Επιτροπή άκουσε σήμερα την Υπουργό να τους αναπτύσσει τη γενικότερη φιλοσοφία και τις παραμέτρους των νομοσχεδίων. Επίσης συζήτησαν το νομοσχέδιο για την αναστολή της καταβολής του ετήσιου τέλους για τις εταιρείες. Η απόφαση για την αναστολή μέχρι το τέλος του έτους ελαφρύνει τις εταιρείες, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα εξαιτίας της Πανδημίας.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το τέλος των 350 ευρώ είναι αναχρονιστικό, ο κ. Παντελίδης είπε ότι συμφωνεί και πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα ανέδειξαν την ανάγκη για αλλαγή αυτού του μέτρου ή ακόμα και κατάργηση του. Είπε πως τα κόμματα εξέφρασαν την πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή  τη κατεύθυνση γιατί πρόκειται για ένα αναχρονιστικό ή άδικο μέτρο. Ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε κάποιου είδους καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση.

(sigmalive.com)