Σε υψηλό 32 μηνών κινούνται τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την διάθεση των εμβολίων σε παγκόσμια κλίμακα να ενισχύει τις προοπτικές της ζήτησης, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται, μετά από τρεις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, ευρισκόμενο στο υψηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2018. Οι Αμερικανοί επιστρέφουν σιγά σιγά στις συνήθειές τους, γυρίζοντας πίσω στα γραφεία τους, συναντώντας φίλους και διοργανώνοντας μαζικές εκδηλώσεις, ενώ οι πολίτες των ΗΠΑ οι οποίοι ταξιδεύουν σε ημερήσια βάση έφθασαν τα 2 εκατομμύρια, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Η τιμή του WTI βαδίζει προς το πέμπτο συναπτό τρίμηνο κερδών, κάτι που θα σημάνει το καλύτερο σερί του από το 2010, καθώς η κατανάλωση ενισχύεται και ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι εταίροι του μειώνουν τους περιορισμούς στην παραγωγή με πολύ αργό και σταδιακό ρυθμό. Η ζήτηση για αργό θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα αργότερα εντός του 2021, προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, καλώντας τον OPEC και τους εταίρους του στο ευρύτερο καρτέλ του OPEC+ να βοηθήσει την αγορά να εξισορροπήσει, ανοίγοντας σταδιακά την κάνουλα της παραγωγής.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου, ενισχύεται κατά 0,5%, στα 73,05 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου κερδίζει επίσης 0,5%, στα 71,24 δολ. το βαρέλι.
Μολονότι πάντως η άρση των περιορισμών σε ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης προχωρά, η εικόνα δεν είναι χωρίς πισωγυρίσματα. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καθυστερήσει την πλήρη άρση των περιορισμών στην Αγγλία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, λόγω της ευρείας διάδοσης της ινδικής μετάλλαξης (Δέλτα) του κορονοϊού.
Οι traders θα παρακολουθούν επίσης τη συνέχεια των συνομιλιών στη Βιέννη μεταξύ Ιράν και μεγάλων δυνάμεων για την "αναζωογόνηση" της συμφωνίας για τα πυρηνικά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ στις 18 Ιουνίου διεξάγονται εκεί προεδρικές εκλογές. Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, σκληροπυρηνικός ισλαμιστής κληρικός ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του Χασάν Ρουχανί στην προεδρία, έχει τονίσει ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να τις θεωρεί πρώτιστη εθνική προτεραιότητα.
Το Ιράκ, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στο πλαίσιο του OPEC, ανέφερε ότι "βλέπει" το πετρέλαιο να κινείται μεταξύ 68 και 75 δολ. το βαρέλι στο β' εξάμηνο του 2021.
(capital.gr)