Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Υδρογονάνθρακες: Πράσινο φως στα Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης για το «Οικόπεδο 2» και το μπλοκ «Ιόνιο»

Σε θετική γνωμοδότηση για τα Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης (ΠΣΔ) για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Οικόπεδο 2» και «Ιόνιο» για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, προχώρησε η διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 



Το «πράσινο φως» της διεύθυνσης του ΥΠΕΝ αποτελεί κρίσιμο βήμα για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στις δύο παραχωρήσεις, καθώς η αποδοχή των ΠΣΔ αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίησή τους. 

Τα ΠΣΔ (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP) περιγράφουν λεπτομερώς το πλέγμα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, κατά τη φάση διεξαγωγής των σεισμικών ερευνών. Έτσι, αποτυπώνουν τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε οι έρευνες να έχουν τη μικρότερη δυνατή επίδραση στις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή (π.χ. αλιεία) και τα τοπικά οικοσυστήματα, καθώς και να προλαμβάνεται το ενδεχόμενο ρύπανσης. 

Το «Οικόπεδο 2» βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας, ενώ παραχωρησιούχοι είναι η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ (25%) και της Energean 75%, μετά την εξαγορά της Edison E&P και την απόκτηση του μεριδίου 50% που κατείχε η Total στην παραχώρηση. Ανάδοχος στο μπλοκ «Ιόνιο» έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ (50%) και η ισπανική Repsol (50%, operator). Η παραχώρηση βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας. 

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο παραχωρήσεων είναι ότι πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές σε μεγάλη απόσταση από την ξηρά και, κατά συνέπεια, οι δραστηριότητες σε αυτά δεν θα προκαλούν ούτε καν οπτική όχληση. Επομένως, η θετική γνωμοδότηση των ΠΣΔ δείχνει πως η πολιτεία θέλει να «ξεμπλοκάρει» τις έρευνες στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν αναμένεται να υπάρξουν τοπικές αντιδράσεις. 

Προετοιμασία των σεισμικών ερευνών στο «Οικόπεδο 2»

Όσον αφορά το «Οικόπεδο 2», η διορία για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών είναι ο Μάρτιος του 2023, έπειτα από το αίτημα 24μηνης παράτασης που είχε υποβάλει η Energean στην ΕΔΕΥ και το οποίο έγινε δεκτό από την Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Η αρχική προθεσμία εξέπνεε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την έγκριση του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης, η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας των σεισμικών ερευνών, με την αναζήτηση μεταξύ άλλων για μίσθωση του απαραίτητου ειδικού πλωτού μέσου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πρόσκτηση των σεισμικών δεδομένων θα διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο. 

Από την άλλη πλευρά, το μέλλον του μπλοκ «Ιόνιο» παραμένει πιο ασαφές, με δεδομένο ότι όπως έχει γράψει το energypress, η ισπανική Repsol τελεί υπό αποχώρηση και από το συγκεκριμένο «οικόπεδο», μετά και τα επίσημα αιτήματα για «έξοδό» της από τις χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας. 

Παράλληλα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται σε φάση επαναπροσδιορισμού της παρουσίας τους στον τομέα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας, γεγονός που θα συνυπολογίσουν κατά τη διερεύνηση των δύο εναλλακτικών επιλογών που έχουν μετά την απόσυρση της Repsol, δηλαδή είτε και τη δική τους αποχώρηση από το εν λόγω «οικόπεδο», είτε την αναζήτηση νέου εταίρου.