Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση και της δεύτερης υποδομής που θα κάνει πραγματικότητα την εφοδιαστική αλυσίδα υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΣΦΑ έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της νέας προβλήτας small scale LNG στο τέρμιναλ της Ρεβυθούσας.
Η υποδομή αυτή έρχεται να πλαισιώσει τον σταθμό φόρτωσης LNG (truck loading station), συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην «έλευση» του LNG bunkering στο λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021-2030, η προβλήτα (Small Scale LNG Jetty) θα εγκατασταθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρεβυθούσας, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2022. Το έργο έχει προϋπολογισμό 20,4 εκατ. ευρώ, με τον ΔΕΣΦΑ να έχει αιτηθεί επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για την κάλυψη του 50,42% του επιλέξιμου κόστους, ενώ ως πηγές χρηματοδότησης είναι πιθανό ο Διαχειριστής να αξιοποιήσει ίδια κεφάλαια ή να προχωρήσει στη σύναψη δανείου.
Το LNG bunkering θα κάνει «πρεμιέρα» στο λιμάνι του Πειραιά με την τροφοδοσία σε πρώτη φάση πλοίων μικρής χωρητικότητας που καταναλώνουν LNG, τα οποία θα ανεφοδιάζονται μέσω βυτιοφόρων από το truck loading station της Ρεβυθούσας. Ωστόσο, το Jetty θα άρει τους περιορισμούς στο μέγεθος των πλοίων που μπορούν να ανεφοδιαστούν, καθιστώντας το λιμάνι του Πειραιά μία σταθερή βάση για τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τον σκοπό αυτό, θα αξιοποιηθούν τα μικρότερα σκάφη ανεφοδιασμού (bunker vessels) που θα μπορούν να φορτώσουν LNG από την προβλήτα. Αυτά τα σκάφη θα τροφοδοτούν άλλα πλοία που κινούνται με LNG (πλοία μεταφοράς φορτίου, μεταφοράς εμπορευματοκιβώτιων, Ro-Pax), στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, το ssLNG jetty θα δώσει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού και με τη διαδικασία ship to ship, χάρις στην οποία θα μπορούν να υποστηριχθούν μεγαλύτερα πλοία, όπως κρουαζιερόπλοια.
Την ίδια στιγμή, η προβλήτα θα επιτρέψει τη χρήση σκαφών μεταφοράς και διανομής LNG (feeder vessels), τα οποία θα μπορούν να προμηθεύουν «δορυφορικές» εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG, καθώς και σταθμούς διανομής σε άλλα λιμάνια. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούν να ανεφοδιάζονται με καύσιμο και τα πλοία που φτάνουν στο λιμάνι της Πάτρας.
Παράλληλα, η δυνατότητα χρήσης των feeder vessels ουσιαστικά σημαίνει πως θα γίνει πραγματικότητα και στη χώρα μας η δυνατότητα ανεφοδιασμού και νησιωτικών περιοχών, με θαλάσσιους «εικονικούς αγωγούς» αερίου. Ως αποτέλεσμα, η αποβάθρα θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο και ελληνικά νησιά.