Την εκτίμησή της ότι η διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα καθυστερήσει, εκφράζει η διοίκηση των ΕΛΠΕ στην ανακοίνωση της χρήσης για το 2020
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αναφορικά με τη «διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ των εταιρειών ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας (65% ΤΑΙΠΕΔ - 35% Ελληνικά Πετρέλαια), στις οποίες ο όμιλος συμμετέχει ως από κοινού πωλητής στη ΔΕΠΑ Υποδομών και υποψήφιος αγοραστής μέσω κοινού σχήματος με την EDISON στη ΔΕΠΑ Εμπορίας σύμφωνα με τη διοίκηση, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες due diligence (συλλογή και ανάλυση στοιχείων και πληροφοριών από τις εταιρείες που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία).
Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για τον μήνα που διανύουμε (Μάρτιο), αν και αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία λόγω COVID-19».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έκλεισε τη χρήση 2020 με κύκλο εργασιών 550 εκατ. ευρώ, λειτουργικό αποτέλεσμα 37,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 43,15 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 39,6 εκατ. ευρώ.
Εμφάνισε, όμως, ζημιές από διακοπείσες δραστηριότητες 58,18 εκατ. ευρώ καθώς στις 12 Νοεμβρίου 2020 εγκρίθηκε η απόδοση στους μετόχους της του συνόλου των 724.201 μετοχών της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, όπως επίσης και μετρητών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, με μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 83,4 εκατ. ευρώ.
Η διαμάχη με την ELFE
Σημαντική για την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι και η απόφαση του Εφετείου στη διαμάχη με την ELFE. Η τελευταία ζητά αποζημίωση, η οποία έχει πάρει δικάσιμο για τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτόδικη απόφαση υποχρεώνει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να καταβάλει αποζημίωση 61 εκατ. ευρώ στην ELFE για τη ρήτρα πετρελαίου.
Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, που το 2020 είχε πωλήσεις 36,8 εκατ. ευρώ, ζημιές 2,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος και ζημιές προ φόρων 1,57 εκατ. ευρώ, υπάρχει ενδιαφέρον από έξι επενδυτικά σχήματα για πώληση του 100% των μετοχών.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αναμένεται με βάση τον προγραμματισμό να κλείσει αυτόν το μήνα (Μάρτιο), έχουν προκριθεί η ιταλική Italgas, η τσεχική ΕΡΗ, η αυστραλιανή First State Investments και τα fund KKR, Macquarie και SinoCEEF.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εni gas e Luce, η οποία έχει και το management της εταιρείας ΕΔΑ ΘΕΣΣ αλλά και το 49% των μετοχών, επιδιώκει να αποεπενδύσει με αφορμή και την παραχώρηση σε ιδιώτη του 51% που έχει η ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς ως εταιρεία η Eni πλέον δεν εστιάζει στη διανομή αερίου. Μένει να φανεί βέβαια αν επιβεβαιωθούν τα χρονοδιαγράμματα.
21 εκατ. συν 44 εκατ.
Με βάση την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2020 ανήλθε στα 21 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με την άλλη θυγατρική των ΕΛΠΕ, την Elpedison, σημειώνεται ότι το EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ για το 2020, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι λόγω αυξημένης παραγωγής, καθώς και μειωμένου κόστους τροφοδοσίας.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του δ' τριμήνου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης του εργοστασίου CCGT της ELPEDISON στη Θεσσαλονίκη ύψους 20 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τη δυναμικότητα σε 420MW, με επιπλέον σημαντική βελτίωση στην απόδοση και την ευελιξία του.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")
Από το energia.gr