Σε μια σημαντική επίκαιρη συμφωνία προχώρησαν η BP και Snowy Hydro για την τροφοδοσία των πρατηρίων της πρώτης στη Νέα Νότια Ουαλία χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές.
Πρόκειται για την γνωστή πλέον συμφωνία αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των PPA. Πιο συγκεκριμένα, τα «πράσινα» PPA (Power Purchase Agreements) δηλαδή τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ μεταξύ παραγωγών και επιλέξιμων καταναλωτών.
Η συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) θα επιτρέψει στον τέταρτο μεγαλύτερο λιανοπωλητή ενέργειας στην Αυστραλιανή Εθνική Αγορά Ηλεκτρισμού να κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό των 107 MW για να προμηθεύσει τα πρατήρια καυσίμων με ανανεώσιμη ενέργεια.
Η συμφωνία
Η Snowy Hydro θα αγοράσει τα 2/3 των 238.000 MWh που παράγονται ετησίως από το ηλιακό πάρκο μέσω ενός 15ετούς PPA. Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, η Snowy-Hydro θα παρέχει με τη σειρά της 23.000MWh ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως, μέσω της Red Energy, σε bp για 10 χρόνια. Τα πρατήρια καυσίμων της Νέας Νότιας Ουαλίας της BP θα τροφοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές από τον Ιανουάριο του 2023.
Ο Adam Pegg, διευθυντής της, Lightsource bp - Australia, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα σχέση μας με την Snowy Hydro στο ηλιακό αγρόκτημά μας στο Ουέλλινγκτον, για να υπογράψουμε αυτό το PPA με το έργο μας WestWyalong. Το να μπορούμε να διευκολύνουμε την τροφοδοσία των πρατηρίων της bp στη Νέα Νότια Ουαλία με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα επίτευγμα που καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε βιώσιμη και προσιτή ενέργεια στις κοινότητές μας».
Η ελληνική διάσταση των PPA
Το ελληνικό σχέδιο, που προβλέπει επιδότηση της τάξεως των 15 ευρώ/MWh στην τιμή της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθεται μέσω διμερών συμβολαίων από τους προμηθευτές προς την βιομηχανία, έχει ήδη προκοινοποιηθεί στην Κομισιόν η οποία με τη σειρά της έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στο ΥΠΕΝ, όσον αφορά τη δομή και το χαρακτήρα του μέτρου.
Στόχος των πράσινων PPAs όπως σχεδιάζονται από το ΥΠΕΝ είναι να ενισχυθεί η χρήση της«πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal και παράλληλα να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, μέσω της επιδότησης στην τιμή του ρεύματος η οποία θα προέλθει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η υποβολή του ελληνικού σχεδίου στις Βρυξέλλες έγινε σχεδόν την ίδια περίοδο με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχήματος που πρότεινε η Ισπανία για την εν μέρει αποζημίωση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας για την προμήθεια ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr