Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Περιουσιακά στοιχεία ύψους 110 δισ. δολ. σχεδιάζουν να πουλήσουν οι μεγάλοι του πετρελαίου

Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell, BP, Total, Equinor, Eni και ConocoPhillips, αναμένεται να πουλήσουν στοιχεία με πόρους περίπου 68 δισ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου και φυσικού αερίου 







Οι κορυφαίες εταιρείες ενέργειας ελπίζουν να πουλήσουν δεκάδες πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου και διυλιστήρια αξίας άνω των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να περιορίσουν τόσο το διογκούμενο χρέος τους όσο και το αποτύπωμα άνθρακα.


Αλλά με τις προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αβέβαιες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια, η εύρεση αγοραστών και οι εντυπωσιακές συμφωνίες μπορεί να αποδειχθούν περίπλοκες σύμφωνα με το Reuters.
«Δεν είναι πολύ καλή στιγμή για την πώληση περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, παρουσιάζοντας την στρατηγική της γαλλικής εταιρείας για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές την Τετάρτη.

Οκτώ από τις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου παγκοσμίως, οι Exxon Mobil, Chevron, Royal Dutch Shell, BP, Total, Equinor, Eni και ConocoPhillips, αναμένεται να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία με πόρους περίπου 68 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν σήμερα εκτιμώμενη αξία 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ισοδυναμούν με περίπου δύο χρόνια υπάρχουσας παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, ανέφερε η Νορβηγική συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, τον Απρίλιο μετά την κατάρρευση της ζήτησης που προκλήθηκε από τους περιορισμούς στα ταξίδια που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Από τότε έχουν ανακάμψει στα 40 $ περίπου το βαρέλι, αλλά δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Αυτό σημαίνει μια ευκαιρία να συγκεντρώσουν φθηνά περιουσιακά στοιχεία μικρότερες εταιρείες όπως οι Serica Energy, Cairn Energy, και Jadestone Energy, ανέφεραν οι αναλυτές της Peel Hunt.
Ωστόσο, με τη μείωση των αγοραστών και την αυξανόμενη απροθυμία να δανείσουν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι δύσκολες.

"Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου φυσικά θα ασκήσουν πίεση στην αγορά εάν υπάρχουν λίγοι αγοραστές για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε ο Garrett Soden, Διευθύνων Σύμβουλος της Καναδικής Africa Energy, AFE.V, που είναι μέλος του Ομίλου Lundin. Οι μειωμένες επενδύσεις από τις μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν ωστόσο να οδηγήσουν σε αυστηρότερη προσφορά και υψηλότερες τιμές πετρελαίου, γεγονός που θα αύξανε την αξία των πόρων τους, πρόσθεσε ο Soden. 

Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να αυξήσουν τα έσοδα και να μειώσουν το χρέος που συσσωρεύεται μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell και Total, επιδιώκουν επίσης να επικεντρώσουν τις δραστηριότητές τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα πιο κερδοφόρα και λιγότερο ρυπογόνα έργα, αφού δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες. Η Exxon και η BP ελπίζουν ότι θα πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια, ενώ η Shell στοχεύει να διαθέσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο Spiro Youakim, επικεφαλής των φυσικών πόρων της επενδυτικής τράπεζας Lazard, δήλωσε στο Reuters ότι τα διοικητικά συμβούλια πετρελαϊκών εταιρειών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διακόψουν την ανεπιθύμητη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις για να προσελκύσουν νέους επενδυτές, καθώς αγοραστές όπως τα private equity χάνουν το ενδιαφέρον τους.

«Τα χαρτοφυλάκια των μεγάλων είναι εξαιρετικά μεγάλα και περιλαμβάνουν περισσότερα περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από διαφορετικούς τύπους επενδυτών», δήλωσε ο Youakim.


www.worldenergynews.gr