Σήμερα το απόγευμα πρόκειται να γίνει γνωστή από το ΤΑΙΠΕΔ η λίστα με τις εταιρείες που θα περάσουν στην επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Αυτή θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” αρκετά λιγότερους από τους εννέα αρχικά υποψήφιουςκαι ενώ, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μαζί με κάποιες από τις εταιρείες που θα περάσουν στην επόμενη φάση, πιθανόν να προστεθούν στη συνέχεια και δύο ελληνικές συμμετοχές.
Σε κάθε περίπτωση από την αρχική λίστα, την οποία και καλείται να εγκρίνει κατά την σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμάται ότι θα απουσιάζουν ένα-δύο funds, τα οποία έχουν ενημερώσει αρμοδίως ότι η κρίση ανέτρεψε τον αρχικό τους προγραμματισμό, καθώς και ενδεχομένως μια εταιρεία που φαίνεται ότι δεν πληρεί τα κριτήρια.
Σε θεωρητικό πάντως υπόβαθρο, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών παραμένει από τις πιο “θωρακισμένες” έναντι άλλων ιδιωτικοποιήσεων, υπό την έννοια ότι η εταιρεία, αρκετό καιρό πριν το ξέσπασμα της κρίσης, είχε “κλειδώσει” μια άκρως ελκυστική απόδοση. Δηλαδή το WACC, (Weighted Average Cost of Capital) των εταιρειών που την απαρτίζουν είναι της τάξης του 7%-8%, ποσοστό που θεωρείται από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά για ομοειδείς οντότητες.
Θυμίζουμε ότι για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, οι αρχικά ενδιαφερόμενοι ήταν οι παρακάτω :
1. ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS SAS. Επενδυτικό σχήμα με συνολική αξία κεφαλαίων που αγγίζει τα 6,6 δισ. ευρώ.
2. CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED. Πρόκειται για τον κορυφαίο όμιλο επιχειρήσεων φυσικού αερίου στην Κίνα που δραστηριοποιείται κυρίως στη διανομή.
3. EP INVESTMENT ADVISORS. Ενεργειακός όμιλος που δραστηριοποιείται στην κεντρική Ευρώπη με παρουσία σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία.
4. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II). Παγκοσμίου βεληνεκούς διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα την Αυστραλία που επικεντρώνεται στην παροχή μακροπρόθεσμων επενδυτικών υπηρεσιών. Η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 160,6 δισ. δολαρίων.
5. ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP. Εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που εστιάζει στην ενέργεια, τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές, με υπό διαχείρηση κεφάλαια ενός δισ ευρώ.
6. ITALGAS SpA. Ο νούμερο ένα διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία με μερίδιο αγοράς 34% και ο 3ος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Διαθέτει 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.
7. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.). Από τις πολύ μεγάλες διεθνώς εταιρείες επενδύσεων με 206 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, από τα οποία τα 11,9 δισ. σε υποδομές.
8. MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS). Ενας από τους 50 κορυφαίους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 129 δισ. δολαρίων.
9. SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd. Εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που εστιάζει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road».