Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραμένει το επιχειρησιακό σχέδιο της Energean για τη διάσωση της παραχώρησης του Πρίνου αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που έχει προσκομίσει η εταιρία αναφορικά με τις επιπτώσεις από την πτώση της αγοράς του αργού πετρελαίου.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημειώνει τη δυσκολία της υπόθεσης του Πρίνου ως προς τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης. Για την ακρίβεια ως προς το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται σύμφωνα με την Energean για να κρατηθεί ζωντανός. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία έχει προσδιορίσει στα 75 εκ. ευρώ τις αναγκαίες επενδύσεις για τη διετία 2020 – 2021.
Ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι «το υπουργείο συνεχίζει να εξετάζει τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η εταιρία αλλά και το επιχειρησιακό σχέδιο. Προσδιορίζουν το μέγεθος των αναγκαίων κεφαλαίων σε 75 εκ. ευρώ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να το εξακριβώσουμε κι εμείς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζει το γεγονός των επιπτώσεων στην επένδυση και την εκμετάλλευση του Πρίνου. Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι «είναι θετικό το γεγονός πως η αγορά του αργού πετρελαίου έχει αρχίσει και ανεβαίνει. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η αγορά αποκαταστάθηκε πλήρως».
Το υπουργείο αναγνωρίζει και τις αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία από το ενδεχόμενο κλεισίματος της εκμετάλλευσης, και «για αυτό το λόγο εξετάζει τις πιθανές λύσεις», υπογραμμίζει ο αρμόδιος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πάντως, στελέχη της Energean, τονίζουν ξανά τη μάχη που δίνεται με το χρόνο ώστε η εκμετάλλευση να διατηρηθεί ζωντανή, θεωρώντας πως θα πρέπει να βρεθεί λύση πολύ γρήγορα.
Οι δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά ο Πρίνος και να προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις.
(energypress)