Η συνεργασία μεταξύ της Mυτιληναίος και της Gazprom ξεκίνησε το 2017 με βραχυχρόνια συμβόλαια.
Το 2019 έφτασε τα 588 mcm φυσικού αερίου και το 2020 ανακοινώθηκε μέσω του Reuters μόλις χθες η μεγάλη συμφωνία, που αφορά την σύναψη μακροχρόνιου συμβολαίου.
Τιο συμβόλαιο διασφαλίζει τις παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου μέχρι το 2030.
Τιο συμβόλαιο διασφαλίζει τις παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου μέχρι το 2030.
Αντιλαμβάνεται κανείς τα πλεονεκτήματα ενός μακροχρονίου συμβολαίου με την Gazprom για την Μυτιληναίος, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην γενικότερη αγορά του φυσικού αερίου και το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά που κινείται στο 40-45%.
Έτσι η Μυτιληναίος συνδυάζει στην παρούσα φάση την πρόσβαση στο χαμηλότατου κόστους αμερικανικό LNG και παράλληλα την ευελιξία να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τους Ρώσους.
Γενικά η Μυτιληναίος αποκτά πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε πολύ χαμηλές τιμές, με το πιο μεγάλο και καθετοποιημένο σύστημα της ενεργειακής αγοράς.
Και προφανώς προετοιμάζεται για τις εξελίξεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα εντείνουν τον αναταγωνισμό και πιθανώς θα ανοίξουν το παιχνίδι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Να σημειώσουμε ότι σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom.
O καρπός μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τον καρπό μιας πετυχημένης στρατηγικής στον τομέα του φυσικού αερίου που ξεκίνησε από το 2009 με το συγκρουσιακό άνοιγμα της αγοράς LNG και αναπτύχθηκε σταδιακά φτάνοντας σήμερα να η Μυτιληναίος να ελέγχει πάνω από το 40% των συνολικών εισαγωγών στην ελληνική αγορά (LNG και αέριο αγωγών).
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τον καρπό μιας πετυχημένης στρατηγικής στον τομέα του φυσικού αερίου που ξεκίνησε από το 2009 με το συγκρουσιακό άνοιγμα της αγοράς LNG και αναπτύχθηκε σταδιακά φτάνοντας σήμερα να η Μυτιληναίος να ελέγχει πάνω από το 40% των συνολικών εισαγωγών στην ελληνική αγορά (LNG και αέριο αγωγών).
Όπως σημείωσε ο κ. Ε. Μυτιληναίος," το μακροχρόνιο συμβόλαιο με την GAZPROM θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας στον τομέα του φυσικού αερίου και θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποτελεσματικότητα των βιομηχανικών και ενεργειακών υποδομών μας."
«Η συνεργασία μεταξύ της Gazprom και της Μυτιληναίος αποδεικνύει τη ζήτηση για ρωσικό αέριο στην ελληνική αγορά και θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της εταιρείας, Elena Burmistrova.
Η σύμβαση με τον ρωσικό κολοσσό εγγυάται μακροπρόθεσμα την ασφάλεια τροφοδοσίας των βιομηχανικών μονάδων της εταιρίας και παράλληλα την ανταγωνιστικότητά των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται.
Η Μυτιληναίος εισέρχεται στο νέο ενεργειακό τοπίο με το στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, της κατοχής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και φυσικού αερίου για την τροφοδοσία τους, και μάλιστα μέσω ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου (LNG και αερίου αγωγών) που διασφαλίζει υψηλή ανταγωνιστικότητα.
Οι υψηλές καταναλώσεις εφαλτήριο για αυτόνομη προμήθεια αερίου
Μέσω της Protergia λειτουργεί σήμερα δύο θερμικές μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος περί τα 880 MW και σταθμό συμπαραγωγής συνολικής ισχύος 330 MW στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον ενώ υλοποιεί μία ακόμη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στο ενεργειακό συγκρότημα Αγ. Νικολάου στη Βοιωτία.
Οι υψηλές καταναλώσεις αποτέλεσαν την βάση της στρατηγικής για αυτόνομη προμήθεια φυσικού αερίου αρχικά μέσω LNG και στη συνέχεια και μέσω αγωγών με μικρές ποσότητες από το σταθμό του Σιδηροκάστρου και το σταθμό των Κήπων.
Η σύμβαση με τη Gazprom είναι το πρώτο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο της Mυτιληναίος μέσω αγωγών και καταδεικνύει την στρατηγική τοποθέτησή του στην αγορά φυσικού αερίου.
Τη δυναμική της Μυτιληναίος στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, η ζήτηση της οποίας προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά με την απολιγνιτοποίηση και μέχρι οι ΑΠΕ να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα που θα εγγυάται την ασφάλεια της τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρισμό, αναγνώρισε και η Gazprom καθιστώντας την μέσω της μακροχρόνιας σύμβασης σε βασικό στρατηγικό της εταίρο στην Ελλάδα.
Gazprom: Προμήθεια ΔΕΠΑ και συμμετοχή στην Prometheous Gas
Η Gazprom αποτελεί το βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από το 1987 που υπεγράφη η πρώτη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- Ρωσίας.
Η τρέχουσα σύμβαση με τη ΔΕΠΑ όπως προέκυψε από την τελευταία αναθεώρηση του 2014 λήγει το 2026.
Η ρωσική εταιρία από τα τέλη του 2016 εισάγει και η ίδια φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά μέσω της Προμηθέας Γκας στην οποία συμμετέχει από κοινού με τον Ομιλο Κοπελούζου ελέγχοντας ποσοστό 50%.
Η σύμβαση της Gazprom με την Προμηθέας Γκας λήγει το 2027, ενώ το μερίδιο της εταιρίας στην εγχώρια αγορά έχει μειωθεί στο τελευταίο διάστημα.
www.worldenergynews.gr