Με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες τον κίνδυνο ενός πισωγυρίσματος όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ύστερα από τα 97 κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στην χώρα.
Οι επιστήμονες διαμηνύουν με κατηγορηματικό τρόπο πως ο ιός είναι ακόμα στην κοινότητα, πως οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και ότι αν δεν επιδειχθεί η απαραίτητη ατομική ευθύνη και συνεχιστούν φαινόμενα συνωστισμού, όπως αυτό που καταγράφηκε σε beach bar στη Μύκονο, τότε είναι πολύ πιθανό να τιναχθεί στον αέρα ότι θετικό έχει επιτευχθεί έως σήμερα και να υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις της επιδημίας πριν ακόμα και την έλευση τουριστών.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία των τελευταίων 24ωρων όσον αφορά τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν, είναι ότι αυτά εντοπίστηκαν σε Ξάνθη, Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Μαγνησία, Αρκαδία και Φθιώτιδα, δηλαδή είναι διάσπαρτα σε πολλά σημεία της χώρας, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και άρα πιο πιθανή τη γρήγορη διασπορά της νόσου.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια εξέλιξη που σημαίνει συναγερμό στους επιδημιολόγους και στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει η επιδημία και μάλιστα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι η χώρα έχει ανακοινώσει το άνοιγμα των συνόρων από την ερχόμενη Δευτέρα 15/6, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της οικονομίας και της κοινωνίας επαναλειτουργεί.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι ότι επανέρχεται από σήμερα Τρίτη 9/6 η καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, η οποία θα γίνεται – τουλάχιστον σε αυτή την φάση – με γραπτή ανακοίνωση στις 18:00 το απόγευμα.
Βατόπουλος (καθηγητής Μικροβιολογίας): Πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα εάν συνεχιστούν φαινόμενα συνωστισμού όπως στη Μύκονο
Την εκτίμηση ότι είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα εάν συνεχιστούν φαινόμενα συνωστισμού όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε beach bar της Μυκόνου το περασμένο Σαββατοκύριακο διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του από την αύξηση των κρουσμάτων όπου μεταξύ των 97 υπάρχουν καμιά τριανταριά «ορφανά».
«Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας.
Την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιώ στα μαθήματά μου για να διδάσκω τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης» είπε ο κ.Βατόπουλος, τονίζοντας ότι 300 άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, άρα παίρνει και βαθιές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης.
Όπως είπε, ένα άτομο μπορεί να τους κολλήσει όλους
Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Βατόπουλος ανέφερε τρεις άξονες και συγκεκριμένα, αγωγή υγείας, δηλαδή να λένε και να ξαναλένε οι ειδικοί τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συστάσεις, να υπάρξει βοήθεια για να μην δημιουργούνται ευκαιρίες συνωστισμού όπως για παράδειγμα να πυκνώνουν δρομολόγια σε μέσα μεταφοράς καθώς και «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
Ο κ.Βατόπουλος προειδοποίησε πως αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα, επισημαίνοντας ότι αν θα είναι τοπικά ή γενικότερα εξαρτάται από το πώς θα πάνε τα πράγματα.
Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας): Είναι εδώ ο κορωνοϊός, αντεπιτίθεται – Το καλό και το κακό σενάριο
Την ανησυχία των επιστημόνων για τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει σε δηλώσεις της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κα.Λινού υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό», ότι «ο κορωνοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται» και ότι «η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες, ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού».
«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος.
Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία είπε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι «διάσπαρτα σε όλη την χώρα».
«Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους.
Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας.
Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών» επισημαίνει η κα.Λινού, η οποία αναφέρεται στο ποιο θα είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο στο εξής.
«Αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα αν λάβουμε μέτρα προστασίας μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση» τονίζει η κα.Λινού, τονίζοντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι συμπεριφορές.
«Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη» είπε η καθηγήτρια, αναφέροντας πως είναι απαραίτητη η επανάληψη μηνυμάτων πρόληψης και προστασίας που να αγγίζουν τις μικρές ηλικίες και ίσως, όπως αναφέρει, να πρέπει να γίνει μελέτη για τον τρόπο που θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε τους νέους.
«Σε ένα μήνα θα έχουν τελειώσει όλες οι εξετάσεις, οι έφηβοι θα θέλουν να διασκεδάσουν οπότε εάν συνεχίσει αυτό το κλίμα στα κέντρα διασκέδασης, θα υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης και θα έχουμε γρήγορα πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων», υπογραμμίζει η κα. Λινού, η οποία προτείνει ενημέρωση των παιδιών και όπως λέει, αυτό θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους της ηλικίας τους, από ανθρώπους που τα επηρεάζουν, ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας «και για να σώσουν τον εαυτό τους, αλλά και για να σώσουν όλους τους συνανθρώπους τους, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, διότι όλοι είναι σε κίνδυνο».
«Ένα ποσοστό γύρω στο 5% θα νοσηλευθεί, ένα μικρότερο ποσοστό θα χρειαστούν Εντατική και κάποιοι θα πεθάνουν.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν οι νέοι άνθρωποι» υποστηρίζει η κα.Λινού.
97 κρούσματα σε 4 ημέρες – Προς νέα lockdown;
Σαφές μήνυμα για νέα μέτρα lockdown μετά τα 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν μέσα σε 4 ημέρες, έστειλε ο ΕΟΔΥ.
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 3.049, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι 183.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» αναφέρει η χθεσινή 8/6 επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ όπου ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, από την Πέμπτη 4/6/2020.
Είναι προφανής ο υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί του υπ. Υγείας δεν θα διστάσουν να εισηγηθούν την επιβολή νέων μέτρων lockdown σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί ή και σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ.
Χαρδαλιάς (υφ.Πολιτικής Προστασίας): Με κανόνες το άνοιγμα της αγοράς, καμία έκπτωση σε κανέναν
Τη θέση ότι το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με κανόνες και ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση σε κανέναν διατύπωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς.
«Το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες όπου δεν γίνεται έκπτωση σε κανέναν» είπε ο κ.Χαρδαλιάς απευθυνόμενος στα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, την ώρα που ενημερώνονταν πώς θα κάνουν τους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Η δική σας δουλειά είναι με την παραίνεση, με τις συστάσεις σας, με την ευγένεια που σας διακατέχει και έχετε αποδείξει όλον αυτόν τον καιρό, να συνδράμετε στην προσπάθεια των επιχειρηματιών να ανοίξουν με όρους, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει το κράτος σε ακραίες περιπτώσεις να εφαρμόζει τον νόμο και να δίνει και το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι είναι πέρα από αυτόν.
Το μέλημά μας, το κύριο, δεν είναι ούτε τα πρόστιμα, ούτε το κυνήγι.
Το μέλημά μας είναι σταδιακά, βήμα βήμα, να ανοίξουμε την αγορά, να μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις, αλλά, ταυτόχρονα, να μην διακινδυνεύσει η δημόσια υγεία» υποστήριξε ο κ.Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η προστασία των ευπαθών ομάδων εξακολουθεί να είναι ο στόχος και ότι «ο ιός μπορεί να είναι σε ύφεση, αλλά παραμένει μέσα στις γειτονιές μας, μέσα στις πόλεις μας, μέσα στα χωριά μας, παντού».
Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές
Άλλωστε, το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζουν τις υγειονομικές Αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς.
Αυτή την έννοια είχε και η αναφορά ότι «παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα συγχρωτισμού θα προκαλέσουν διασπορά του κορωνοϊού.
Ήδη κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν χτυπήσει το καμπανάκι για τα φαινόμενα συνωστισμού-συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν στη Μύκονο - όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού - αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Κυβερνητικά χείλη και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά σε περίπτωση που καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο.
Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό.
Όλα είναι στο τραπέζι.
Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός.
Μην χαλαρώνουμε» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
Μόσιαλος: Δεν χρειάζεται πανικός για τα κρούσματα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος μετά την ανακοίνωση των 97 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά εγρήγορση.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος μετά την ανακοίνωση των 97 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά εγρήγορση.
«Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά μεγάλη εγρήγορση.
Αυτό που συνέβη στη χώρα μας- και σε αρκετές άλλες- είναι αυτό που λέω το παράδοξο της πρόληψης», είπε ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό.
«Επειδή είχαμε ελάχιστα κρούσματα και μικρό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, μάλλον πήραμε λίγο αψήφιστα το επόμενο διάστημα.
Ένα ποσοστό δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στη χρήση μάσκας εκεί που προβλέπεται όπως και στην τήρηση των αποστάσεων.
«Στη χώρα μας, που η επίπτωση της νόσου δεν είναι τόσο μεγάλη όπως σε άλλες, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε που έχουμε 97 κρούσματα σε τέσσερις ημέρες.
Ενδεικτικά, στη Δανία το τελευταίο 4ήμερο είχαν 183 κρούσματα, στην Αυστρία- που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό- είχαν 139 κρούσματα. Όμως, στη Βόρεια Μακεδονία πήγαν στα 524 κρούσματα αυτό το τετραήμερο και η κυβέρνηση διέταξε 80ωρο lockdown σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και τα Σκόπια», εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο lockdown.
Αν είναι δυνατόν πρέπει να αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown. Αν προσέξουμε, δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, μπορούν να ελεγχθούν τοπικά τα περιστατικά», σημείωσε. Αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο- σε ό,τι αφορά τα κρούσματα- δεν υπάρχει ζήτημα ανησυχίας, υπογράμμισε ο καθηγητής του LSE.
Παράλληλα σημείωσε ότι η στρατηγική θα πρέπει να εστιαστεί στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.
«Δεν θα με ανησυχούσε αν είχαμε 50-70 κρούσματα σε νέους. Αν είχαμε τα ίδια κρούσματα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνώσεων, θα ανησυχούσα πολύ», εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.
«Είμαστε σε εγρήγορση.
Αν υπάρχουν τοπικές εξάρσεις, τις αντιμετωπίζουμε τοπικά με ιχνηλάτηση. Κατά τη γνώμη μου, δεν χρειάζεται να πάμε σε τοπικό lockdown με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Πρέπει να έχουμε πιο έξυπνη τακτική. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή έχουμε 30 ή 50 κρούσματα», σημείωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα 29 από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των συνόρων, την επόμενη Δευτέρα, και την άφιξη τουριστών, ανέφερε ότι προφανώς και υπάρχει πιθανότητα να έρθει κάποιος με κορωνοϊό.
«Για να τελειώσουμε οριστικά με αυτό θα έπρεπε να συντονιστούν όλες οι χώρες και να επιβάλλουν καραντίνα 3-4 εβδομάδων. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Οπότε το ζήτημα είναι η διαχείριση του ρίσκου», σημείωσε.
Τι άνοιξε από 8/6
Στο επόμενο στάδιο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περνά η χώρα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:
-από χορευτικό κέντρο
-από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
-από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
-από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
-από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
-από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
-από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
-από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
-τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
-εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
-εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
-ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).
Ποιοι επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου
Πάντως, το άνοιγμα της οικονομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουλίου, όταν και αναμένεται να έχει επαναλειτουργήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρεήσεων.
Συγκεκριμένα, από τις 15/6 θα ανοίξουν:
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.
Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7
Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
Ποιοι παραμένουν κλειστοί
Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
Στους 183 οι νεκροί - 97 νέα κρούσματα - Στα 3.0490 συνολικά
Στα 97 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα (8/6), σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου).
Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Τα 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 10 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα..
Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών, 4 (40%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι 183, καθώς το βράδυ της Δευτέρας (8/6/2020) κατέληξε μια 79χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
www.bankingnews.gr