Το έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης είναι ένα έργο εθνικό στο οποίο συνέβαλαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής με τις ανάδοχες εταιρείες.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το έργο έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία, φέρνει επενδύσεις 1 δις. ευρώ και είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Παράλληλα, πρόκειται για ένα έργο αναπτυξιακό, ιδιαίτερα για την Κρήτη, αφού ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφάλειας και θα έχει αντανάκλαση στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού. Επίσης, θα έχει θετική επίδραση και στους παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς τα δύο καλώδια θα είναι ανοιχτά στους μικρούς παραγωγούς. "Ότι άλλο διαδίδεται δεν έχει βάση", τόνισε ο υπουργός.
Παράλληλα, ανέφερε πως "οι συμβάσεις που σήμερα υπογράφουμε θα οδηγήσουν σε ένα έργο υπέρ των καταναλωτών οι οποίοι κάθε χρόνο επιβαρύνονται με 800 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ, δηλαδή επιδοτήσεις για το υψηλότερο κόστος παραγωγής στα νησιά. Μόνο η Κρήτη απορροφά τα μισά, δηλαδή 400 εκατ. τα οποία θα εξοικονομηθούν μέσω των διασυνδέσεων. Η δε απόσβεση θα γίνει μόλις σε 2,5 μόλις χρόνια".
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με τη μεγάλη διασύνδεση θα κλείσουν οι τρεις παλαιές μονάδες στο νησί και θα υπάρξει περιβαλλοντικό όφελος. "Μόνο και μόνο για αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι οι Κρητικοί περήφανοι. Ταυτόχρονα, υπάρχει θετική επίδραση με αντισταθμιστικά οφέλη 9 εκατ. ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου", πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά των ΑΠΕ, ο υπουργός διερωτήθηκε αν "σημαίνουν ότι θέλουμε τα πράγματα να μείνουν όπως είναι; Δεν θεωρώ πως αυτό είναι προοδευτική πολιτική".
Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής σήμερα για όλους τους φίλους της πράσινης ενέργειας και του περιβάλλοντος, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε ότι το όφελος από τις διασυνδέσεις για τη μείωση των ΥΚΩ θα γίνει αισθητό αφότου μπει το κάθε έργο σε λειτουργία, δεδομένου του ότι οι ΥΚΩ υπολογίζονται σε ετήσια βάση.