Παρά την συμφωνία του OPEC+ για περικοπή των πετρελαιοπαραγωγών κατά 9,7 εκατ βαρέλια /ημέρα με στόχο να φτάσει στην συνέχεια τα 20 εκατ βαρέλια, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει έναν πόλεμο τιμών κάτω από το τραπέζι και αυτός είναι από τους βασικούς λόγους που παρατείνεται η κατρακύλα των τιμών με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο όριο των 20δολ/βαρέλι crude) με πτώση 10% και ανάκαμψη της πρώτες ώρες της Τετάρτης 15/4 στα 20,84 δολ, ενώ και το brent έπεσε κάτω από τα 30 δολ/βαρέλι.
Σύμφωνα με το Oilprice.com η Aramco κατέβασε τις τιμές Μαϊου 2020 για το light crude σε discount 7,3 δολάρια /βαρέλι σε σχέση με τον μέσο όρο Oμαν - Ντουμπάϊ, 4,4 δολ/βαρέλι χαμηλότερα από τον Απρίλιο. Αυτό σύμφωνα με έγγραφο του Reuters.
Τα ασιατικά διυλιστήρια είχαν ζητήσει από την Σαουδική Αραβία να μειώσει την OSP (Eπίσημη Τιμή Πώλησης) για τρίτο συνεχή μήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία και της Κίνας οι εισαγωγές στην Ασία είχαν πέσει στα 9,72 εκατ δολ/βαρέλια ημέρα, η μικρότερη ποσότητα από τον Ιούλιο του 2019.
Ενώ η Aramco έκοψε τιμές για την αγορά της Ασίας, ώστε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Ρωσία και το Ιράν, αύξησε τις τιμές παράδοσης στις ΗΠΑ, σε ένα discount μόλις 0,75 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με τον δείκτη ASCI για την OSP Μαϊου, που είναι υψηλότερη κατά 3 δολάρια από αυτήν του Απριλίου.
Για την Β.Δ. Ευρώπη η Aramco άφησε τις τιμές σταθερές σε σχέση με τον Απρίιο σε discount 10,25 δολ/βαρέλι σε σχέση με το Brent.
Χθες το πρωί Τρίτη 14/4 η Aramco έκοψε περαιτέρω τις επίσημες τιμές για 4 κατηγορίες και διαβαθμίσεις προϊόντων από το λιμάνι Sidi Kerir στην Αίγυπτο για παραδόσεις Μαϊου με το discount έναντι του brent να φτάνει μέχρι και 10,95 δολ/βαρέλι.
Ειδκότερα για το Light Crude το discount έφθασε τα 9,85 δολ/βαρέλι έναντι 8,40 δολ/βαρέλι για τον Απρίλιο.
Στο extra light τα 9,85 δολ/βαρέλι έναντι 5,60 δολ/βαρέλι τον Απρίλιο.
Στο μέσο 10,95 δολ ένανατι 10,20 δολ και στο βαρύ( heavy) στα 10,95 έναντι 10,50 δολ.
Θα επιβάλει δασμούς ο Trump;
Mε τα δεδομένα να οδηγούνται σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού που τείνει να εξελιχθεί σε ένα zero sum game, oι αναλυτές αφήνουν το ενδεχόμενο να επανέλθει ο πρόεδρος Trump στην λογική να θεσπίσει δασμούς για να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταριών.
Το πρώτο που θα κάνει είναι σίγουρα η επέκταση των αποθηκευτικών χώρων.
Παράλληλα σύμφωνα με εκτιμήσεις της Gazprom οι τιμές μπορούν να ανακάμψουν στα 40 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο, προς το παρόν όμως το σκοτάδι παραμένει βαθύ για μια αγορά με τεράστια επχιειρηματικά και κρατικά συμφέροντα.
Oι χθεσινές δηλώσεις του Trump δεν έδειξαν πάντως παρά ικανοποίηση προς την Ρωσία, την Σαουδική Αραβία και τον OPEC+ για την συμφωνία με τελικό στόχο την περικοπή κατά 20 εκατ βαρέλια/ημέρα.
Σε αναμονή των πρωτοβουλιών για κινήσεις της IEA
H συμφωνία των παραγωγών πετρελαίου για περιορισμό της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση η οποία μειώθηκε κατακόρυφα από την πανδημία του κορωνοϊού θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις αγορές των καταναλωτικών χωρών και τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μια κλίμακα που δεν είχε γίνει ποτέ πριν.
Αξιωματούχοι και πηγές από τα κράτη του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο ρυθμιστικός φορέας ενέργειας για τα πιο βιομηχανοποιημένα κράτη στον κόσμο, μπορεί να ανακοινώσει αγορές αρκετών εκατομμυρίων bpd για να ενισχύσει τη συμφωνία.
Ωστόσο, η IEA δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ μια συντονισμένη παγκόσμια αγορά αποθεμάτων και δεν έχει αποτελεσματική εντολή για να το κάνει, δήλωσαν αξιωματούχοι του κλάδου στο Reuters.
«Αυτό εξαρτάται εντελώς από μεμονωμένες χώρες», είπε μια από τις πηγές.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είχε ανακοινώσει στο παρελθόν συντονισμένες αγορές αποθεμάτων, όπως και κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα στις Η.Π.Α. και τον πόλεμο στη Λιβύη αλλά ποτέ δεν είχε προχωρήσει σε αγορές.
Ο IEA δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει την μηνιαία έκθεσή του την Τετάρτη, στην οποία θα παρέχει ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς.
(worldenergynews)