Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Η επόμενη ημέρα μετά τη συντριβή των -37,63 δολ. στο αμερικανικό αργό – Πού θα φτάσουν οι τιμές στο πετρέλαιο

Ξανά σε περιδίνηση οι τιμές του μαύρου χρυσού, με την αγορά να βυθίζεται στην αβεβαιότητα.








 
Στο φινάλε μιας εφιαλτικής συνεδρίασης στις 20 Απριλίου, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε, φτάνοντας για πρώτη φορά σε αρνητικές τιμές (-37,63 δολ. το βαρέλι) και πλέον μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν η κατάσταση στην αγορά… την επόμενη ημέρα.

Οι τιμές του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου αφορούν τα συμβόλαια που λήγουν την Τρίτη 21 Απριλίου.

Οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για τον Μάιο και τις μετέφεραν για τον Ιούνιο.
Ωστόσο, η ιστορική κατάρρευση στις τιμές χρήζει προσοχής.

Καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης λήγουν, τείνουν να συγκλίνουν με την πραγματικότητα της φυσικής αγοράς.

Αυτό που συνέβη στις 20 Απριλίου 2020 είναι ότι οι συναλλαγές ή οι κερδοσκόποι που είχαν αγοράσει το συμβόλαιο, δεν μπορούν να το μεταπωλήσουν ή να το μεταφέρουν και επίσης δεν διέθεταν και το πετρέλαιο σε φυσική μορφή.

Αυτό σημαίνει ότι είχε γίνει κράτηση όλου του αποθηκευτικού χώρου στο Cushing της Oklahoma και δεν υπήρχε τιμή που μπορούσαν να πληρώσουν για να το αποθηκέψουν.
Επιπλέον, η ιστορική συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων χωρών, για μεγάλες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, δεν ισχύει για τον Απρίλιο – αν και οι μειώσεις μάλλον είναι μικρές, ούτως ή άλλως, σε σύγκριση με τη ζήτηση.

Τα αποτελέσματα είναι, πραγματικά, πολύ άσχημα.
Κανείς δεν ήθελε το πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου και καθώς οι δεξαμενές είναι σχεδόν γεμάτες, οι traders ρευστοποίησαν τις θέσεις τους με μεγάλο discount.

Mάλιστα, λόγω της αδυναμίας φυσικής παράδοσης, οι έμποροι αναγκάστηκαν να πληρώσουν για να «απαλλαγούν» από το εμπόρευμά τους, εξ ου και οι αρνητικές τιμές.
Η καταστροφή που συνέβη είναι επικών διαστάσεων, δήλωσε η Louise Dickson, αναλύτρια της Rystad Energy, προσθέτοντας:

«Αλλά αν παρακολουθείτε τις τρέχουσες φυσικές τιμές στη Βόρεια Θάλασσα, που διαπραγματεύονται επί του παρόντος στο εύρος των 15-18 δολαρίων, αυτή η πτώση στα συμβόλαια WTI του Μαΐου 2020 δεν είναι τόσο σοκαριστική».

Το συμβόλαιο Μαΐου θα ξεχαστεί γρήγορα, καθώς οι traders επανατοποθετούνται στο συμβόλαιο WTI του Ιουνίου, το οποίο διαπραγματεύεται στα 20 δολάρια ανά βαρέλι.
Όμως, παρότι ο Ιούνιος δεν φαίνεται αρκετά άσχημος, τα 20 δολάρια για το πετρέλαιο δεν είναι μια βιώσιμη τιμή για τις περισσότερες εταιρείες πετρελαίου μπορούν. 

Επιπλέον, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα 20 δολάρια είναι το κατώτατο σημείο.
Το δεύτερο θα είναι «πιθανότατα το πιο αβέβαιο τρίμηνο για τη βιομηχανία» δήλωσε ο CEO της Schlumberger, Olivier Le Peuch.

«Αναμένουμε ότι η δραστηριότητα στη Βόρεια Αμερική θα μειωθεί απότομα κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου και θα παραμείνει σε πτώση μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Halliburton, Jeff Miller.

Οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου είναι 66 λιγότερες – μια εξαιρετικά απότομη μείωση.
Οι μειώσεις στην παραγωγή έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά βραχυπρόθεσμα απαιτούνται περισσότερες περικοπές, καθώς οι τρέχουσες τιμές υφίστανται τεράστια πίεση.

Παράλληλα, η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας.

Η ζήτηση για καύσιμα στην Ινδία έχει μειωθεί κατά 50%, για παράδειγμα.
Το σοκ της πτώσης της ζήτησης θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Τουλάχιστον τον Απρίλιο, η ζήτηση θα μειωθεί κατά 29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ η πιθανότητα η ζήτηση να ανακάμψει στα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα είναι ελάχιστη.

Ο Mark Lewis, αναλυτής της PNP Baribas, υποστηρίζει ότι ίσως οι τρέχουσες τιμές στο πετρέλαιο θα μονιμοποιηθούν.
(banking news)