Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Νέες ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ, στα 14,7 δολ. ή -13,1% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 23,8 δολ.

Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 518,6 εκατ. βαρέλια.







Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα Δευτέρα (27/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως δε θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν άμεσα την πτώση της ζήτησης.

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 518,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2020, πλησιάζοντας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2017, και συγκεκριμένα στα 535 εκατ. βαρέλια.

- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,07% στα 23,8 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξεως του -24% την προηγούμενη εβδομάδα.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημειώνει πτώση -13,16% στα 14,71 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας διαμορφώθηκαν στοα -7%.

Παράλληλα, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, την ίδια στιγμή που οι εξέδρες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Καναδά υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.

«Η αύξηση των αποθεμάτων και η ασθενής ζήτησης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα», αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ Bank, διευκρινίζοντας ότι «οι διακοπές λειτουργίας στις εγκαταστάσεις του Πέρμιαν και του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ αποτελούν ένα δυσοίωνο σημάδι, δεδομένου ότι αυτές οι περιοχές είναι ορισμένες από τις πιο ευημερούσες στη χώρα».

Αργότερα εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η νέα συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εξαγωγές της στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, καθώς η ζήτηση έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά -30%.

«Παρά τα μέτρα που έχουν λάβει ο ΟΠΕΚ, οι παραγωγοί πετρελαίου σε διάφορες χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να κληθούν να λάβουν περισσότερα δραστικά μέτρα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας, Diamantino Azevedo.






(bankingnews)