Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Προς παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου η σεζόν διανομής του θέρμανσης - 35% φθηνότερα από το μέσο όρο της χρονιάς οι τιμές

Θετική είναι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα που κατατέθηκε επίσημα το Σάββατο το βράδυ από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, για ολιγοήμερη παράταση της σεζόν διανομής του πετρελαίου θέρμανσης. 


Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, ενώ το Σάββατο το πρωί είχαν δημιουργηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη από τα βυτιοφόρα που είχαν σπεύσει για να προμηθευτούν πετρέλαιο στις τρέχουσες χαμηλές τιμές. 
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η μέση τιμή με την οποία θα βγει το πετρέλαιο αυτήν την εβδομάδα είναι κάτω από τα 0,8 ευρώ το λίτρο, στα 78 σεντς. Εάν συγκρίνουμε την τρέχουσα τιμή με τις μέσες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης φέτος, τότε προκύπτει σημαντικό όφελος της τάξης του 35% ή αλλιώς πάνω από 400 ευρώ στα χίλια λίτρα (η μέση τιμή φέτος κινήθηκε στα 1150 με 1200 ευρώ το χιλιόλιτρο).
Εκτός από τη Βόρειο Ελλάδα, όπου σημειωτέον οι καιρικές συνθήκες μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν άσχημες, σημαντική ζήτηση για πετρέλαιο καταγράφεται και στα νησιά. Γενικώς οι καταναλωτές δείχνουν να θέλουν να επωφεληθούν το μέγιστο δυνατό από τις χαμηλές τιμές που φέρνει στην ελληνική αγορά, η πρωτοφανής διεθνής πετρελαϊκή κρίση. 
Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί παράταση 15 ημερών και αντί για τις 30 Απριλίου, η διανομή του θέρμανσης να επεκταθεί μέχρι τις 15 Μαΐου. 
Αν και για τις εταιρείες εμπορίας το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο αφού θα υπάρξει χρονική μετακίνηση της ζήτησης, εντούτοις η ένεση ρευστότητας από το θέρμανσης αναμένεται να είναι ευεργετική για τον κλάδο των βενζινοπωλών, που εξαιτίας του lockdown βιώνει πρωτοφανή καθίζηση της ζήτησης σε ποσοστό της τάξης του 60 με 65%. 
Σημειώνεται τέλος ότι η σεζόν του θέρμανσης θα ξεκινήσει ξανά τον Οκτώβριο, όταν σύμφωνα με εκτιμήσεις η κρίση στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να έχει εξομαλυνθεί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τιμές θα βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα, από τα ιστορικά χαμηλά που βλέπουμε σήμερα. 
(energypress)