Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΤΑΙΠΕΔ: Μελέτη κόστους-οφέλους για την αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα - Πρώτο βήμα παραχώρησης της υποδομής

Το Ταμείο αναμένει τις επόμενες ημέρες τις σχετικές προδιαγραφές από τη ΡΑΕ, ώστε να δρομολογήσει την εκπόνηση της μελέτης 










Σε εφαρμογή πρόκειται να μπει εντός των επόμενων ημερών η διαδικασία παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης κόστους-οφέλους για την υποδομή.

Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να καθορισθεί στη συνέχεια το πλαίσιο κανονισμού τιμολόγησης της αποθήκης, και επομένως να αποτυπωθούν οι οικονομικοί όροι αξιοποίησής της, για τους επενδυτές που θα λάβουν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό.

Προϋπόθεση για να «τρέξει» η ανάθεση της μελέτης κόστους-οφέλους είναι να δοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ από τη ΡΑΕ οι προδιαγραφές εκπόνησής της, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Αυτό επισημαίνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση την ενημέρωση που έχει φτάσει στο Ταμείο από την Αρχή. Πάντως, οι ίδιες πηγές εκφράζουν δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της ΡΑΕ, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να είχε ήδη ξεκινήσει.

Προστιθέμενη αξία έναντι άλλων έργων PCI

Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή της Αρχής θα περιγράφει σενάρια και παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανάλυση, ώστε να προσδιοριστούν τόσο τα κόστη ανάπτυξης της υποδομής, όσο και το όφελος της στην προστασία εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς και των καταναλωτών. Έτσι, σύμφωνα με τις πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, με τη μελέτη θα γίνει μεταξύ άλλων διεξοδική ανάλυση του ρόλου της αποθήκης στην ευρύτερη περιοχή, ως Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Επομένως, μέσω των εισηγούμενων σεναρίων από την Αρχή, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι όντως συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια, αποτυπώνοντας για παράδειγμα την προστιθέμενη αξία της υποδομής έναντι άλλων έργων PCI από τον κλάδο του φυσικού αερίου, τα οποία είτε κατασκευάζονται ήδη στην περιοχή (όπως ο αγωγός IGB) είτε σχεδιάζεται να αναπτυχθούν (East Med).

Πλαίσιο κανονισμού τιμολόγησης

Η εκπόνηση της μελέτης θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το Ταμείο αποτελεί project promoter του έργου. Τα πορίσματά της θα αποτελέσουν στη συνέχεια «οδηγό» για τη ΡΑΕ, ώστε η Αρχή να καθορίσει το πλαίσιο κανονισμού τιμολόγησης, δηλαδή «τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ για την παραχώρηση της υποδομής, που υπογράφηκε από τους υφυπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το πλαίσιο τιμολόγησης θα περιγράφει τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου, θα καθορίζει αν θα υπάρχει πρόσθετο WACC (Premium WACC) ως κίνητρο στον επενδυτή, καθώς και η σχυνότητα με την οποία θα εξετάζονται οι οικονομικοί όροι λειτουργίας της υποδομής.

Επίσης, στην περίπτωση που προβλεφθεί να υπάρχει ανάκτηση μέρους του απαιτούμενου εσόδου, μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, θα αποτυπώνει και τον μηχανισμό ανάκτησης.
(worldenergynews)