Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

"Παρών" της Shell στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό διερευνούν επίσης η γαλλική Engie και η ουγγρική ΜΕΤ.






Eίσοδο στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επιδιώξει εκ νέου η Shell, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»,  ανατρέποντας τα μέχρι πρότινος δεδομένα του ανταγωνισμού για την διεκδίκηση του 65% της εταιρίας αλλά και στην λιανική και χονδρική αγορά φυσικού αερίου. 
Την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για την διάθεση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε στρατηγικό επενδυτή διερευνούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο ακόμη ευρωπαϊκές εταιρίες και συγκεκριμένα η γαλλική Engie και η ουγγρική ΜΕΤ. 
Η Εngie συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ηρων (θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ )  ενώ  εμφανίζεται να ενδιαφέρεται και για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αέριου Καβάλας σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την  Εnergean Oil. 
Σε ότι αφορά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η γαλλική εταιρία φέρεται να είναι σε συζητήσεις με την Τέρνα για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό. Η ΜΕΤ, αποτελεί θυγατρική εταιρία του ουγγρικού πετρελαϊκού ομίλου MOL, με δραστηριότητα  traders στην Κεντρική Ευρώπη και στη γειτονική Βουλγαρία. Με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή η ΜΕΤ διερευνά την συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά εταίρο και έχει απευθύνει σχετικές προτάσεις σε ελληνικούς ομίλους. 
Από ευρωπαϊκής πλευράς δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον της ιταλικής  Εdison που όπως αποκάλυψε πρόσφατα στην ¨Κ¨ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης θα εκδηλωθεί σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και επίσης της  τσέχικης εταιρίας KKCG  που συμμετέχει και στον ΟΠΑΠ και βρίσκεται σε επαφές με τον Όμιλο Κοπελούζο.  
Με το διευρυμένο επενδυτικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον συνδέεται κυρίως και η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να παρατείνει την προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις 23 Μαρτίου από τις 6 Μαρτίου που είχε οριστεί αρχικά. 
Η μεγάλη έκπληξη του διαγωνισμού, είναι η  Shell η οποία, θα πρέπει να σημειωθεί αποχώρησε από την ελληνική αγορά φυσικού αερίου τον Ιούλιο του 2018 πουλώντας στη ΔΕΠΑ, τη συμμετοχή της (49%)  στην ΕΠΑ Αττικής έναντι συνολικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν στο τίμημα για το 49% της προμήθειας και τα 111 εκατ ευρώ για το 49% της διανομής (ΕΔΑ Αττικής). 
Η συμφωνία πώλησης- εξαγοράς ΔΕΠΑ-  Shell για την ΕΠΑ Αττικής, ήταν αποτέλεσμα μιας περιπετειώδους διαπραγμάτευσης πολλών μηνών και κατέστη δυνατή έπειτα από την έγκριση των αρμοδίων ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών ενώ είχε προκαλέσει και αντιρρήσεις από τον όμιλο της Motor Oil. 
Ένας από τους όρους που τότε διεκδίκησε η ΔΕΠΑ και συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία ήταν η δέσμευση της πολυεθνικής να μην επαναδραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου ως ανταγωνιστής της ΔΕΠΑ για κάποια χρόνια. Ο όρος αυτός, δεν αποτελεί εμπόδιο σήμερα για την Shell, αφού δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί τη ΔΕΠΑ αλλά να την εξαγοράσει και μέσω αυτής να επανέλθει στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.
Αρμόδιες πηγές πάντως συνδέουν το ενδιαφέρον της πολυεθνικής κυρίως με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που διαθέτει η ΔΕΠΑ με διεθνείς προμηθευτές (Gazprom,  Sonatrach και  Βotas ) και λιγότερο με την λιανική αγορά και την ΕΠΑ Αττικής. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή του πετρελαϊκού κολοσσού στην εγχώρια ενεργειακή αγορά σηματοδοτεί και ένα γενικότερο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι ήδη τοποθετημένη στην αγορά των Βαλκανίων. 
Από ελληνικής πλευράς, θερμό παραμένει και το ενδιαφέρον της Mytilineos, η οποία ωστόσο λόγo των υψηλών μεριδίων που κατέχει στην αγορά (36% συνολικά και 48% στο LNG) θα πρέπει να λάβει υπόψη της ζητήματα ανταγωνισμού.
www.worldenergynews.gr