Συνεχίζεται η μεγάλη πτώση της διεθνούς τιμής του LNG ως αποτέλεσμα της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας κυρίως στην Κίνα εξαιτίας του κορονοιού, αλλά και λόγω του ήπιου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο που έχει περιορίσει την κατανάλωση.
Από την αρχή του έτους η τιμή του LNG παρά τις παροδικές διορθώσεις έχει μειωθεί κατά περίπου 30%, με τον κίνδυνο να καταστούν ζημιογόνες πολλές μονάδες παραγωγής LNG από τις ΗΠΑ ως την Μαλαισία, όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στη spot αγορά στην αρχή της εβδομάδας ήταν στα 9,5 ευρώ/MWh, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου είχε πέσει και στα 8,85 ευρώ/MWh, έναντι των 21,6 ευρώ/MWh που ήταν η περυσινή μεσοσταθμική τιμή.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η πτώση των τιμών του LNG ασκεί πίεση και στις τιμές του αερίου αγωγού που παρέχει η Gazprom και αναλυτές αναφέρουν ως παράδειγμα την πρόσφατη μείωση κατά 40% στην τιμή του αερίου που παρέχει η ρωσική εταιρία στη Βουλγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία είναι η τελευταία από τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για τις οποίες μειώνεται η τιμή προμήθειας του ρωσικού αερίου μέσω αγωγού, στο πλαίσιο της ειδικής αντι-μονοπωλιακής συμφωνίας που είχε συνάψει η ΕΕ με τη Gazprom το 2018.
Σύνδεση με τα ευρωπαϊκά hub στο νέο συμβόλαιο της Βουλγαρίας
Η συμφωνία του 2018 μεταξύ ΕΕ και Gazprom δεσμεύει τον ρωσικό κολοσσό να επιτρέπει στους πελάτες του να ζητούν χαμηλότερες τιμές, όταν αυτές αποκλίνουν από κριτήρια αναφοράς όπως εκείνα της μέσης τιμής εισαγωγής στις αγορές φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης. Το νέο συμβόλαιο της Βουλγαρίας συνδέει μέρος της τιμής του ρωσικού αερίου με τις τιμές στα ευρωπαϊκά hub αερίου, ενώ διατηρεί και ένα μέρος της τιμολόγησης συνδεδεμένο με τις τιμές του πετρελαίου
Ορισμένοι αναλυτές συνδέουν τη μείωση τιμής που πέτυχε η Βουλγαρία με τις διαπραγματεύσεις της Σόφιας με τη Μόσχα για την προέκταση του Turkstream, του νέου αγωγού αερίου Ρωσίας- Τουρκίας, στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, αλλά και τις εισαγωγές LNG, που πραγματοποιεί από πέρυσι η γειτονική χώρα μέσω του ελληνικού συστήματος. Το 2019 η Βουλγαρία εισήγαγε 0,5 δις. κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου, εκ των οποίων σημαντικό μέρος είχε προέλευση τις ΗΠΑ.
Μείωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος
Πάντως η μείωση της τιμή του LNG έχει θετική επίπτωση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού καθώς μειώνεται η Οριακή Τιμή του Συστήματος, ενώ οι ελληνικές ενεργειακές εταιρίες αυξάνουν τις αγορές του σε υγροποιημένο φυσικό αέριο όπως δείχνει ο διπλασιασμός των φορτίων LNG που έφθασαν τον Φεβρουάριο στην Ρεβυθούσα σε σχέση με τον Ιανουάριο.
www.worldenergynews.gr