Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Νέα παράταση στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τέσσερις καινούριες υποβρύχιες νησιωτικές διασυνδέσεις

Στις 14 Απριλίου η νέα διορία υποβολής προσφορών για τις διασυνδέσεις «Τροιζηνία – Πόρος», «Κεραμωτή – Θάσος», «Πάρος – Αντίπαρος» και «Κόλπος Καλλονής Λέσβου».





 
Σε νέα μετάθεση λίγων εβδομάδων της διορίας υποβολής προσφορών για τις διασυνδέσεις «Τροιζηνία – Πόρος», «Κεραμωτή – Θάσος», «Πάρος – Αντίπαρος» και «Κόλπος Καλλονής Λέσβου», προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Έτσι, αντί για τις 6 Μαρτίου που προβλεπόταν, η νέα προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 14 Απριλίου. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η αποσφράγισή τους, η οποία επίσης προβλεπόταν να γίνει στις 6 Μαρτίου. Με τη μετάθεση πηγαίνει ακόμη πιο προς τα πίσω η σχετική προθεσμία, η οποία είχε παραταθεί έως τις 6 Μαρτίου, από τις 29 Ιανουαρίου που οριζόταν στην αρχική προκήρυξη του Διαχειριστή.

Στα 7,9 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των έργων

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 7,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο θα είναι 9 μήνες, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η πόντιση 2 υποβρύχιων καλωδίων τάσεως 20 kV, μόνωσης XLPE ανά διασύνδεση, στις διασυνδέσεις «Τροιζηνία – Πόρος» (μήκους 1,86 και 2,01 χλμ.) και «Κόλπος Καλλονής Λέσβου» (μήκους 2,7 χλμ. έκαστο).

Επίσης, ο ανάδοχος θα αναλάβει την πόντιση 1 υποβρύχιου καλωδίου τάσεως 20 kV, μόνωσης XLPE ανά διασύνδεση, στις διασυνδέσεις «Κεραμωτή – Θάσος» και «Πάρος – Αντίπαρος», μήκους 8,15 χλμ. και 1,68 χλμ. αντίστοιχα.

Δίκτυο μέσης τάσης 111.500 χλμ.

Όπως ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, στο έργο περιλαμβάνεται η παραγωγή – προμήθεια των απαιτουμένων υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και του συνόλου των απαιτουμένων υλικών και εξαρτημάτων, και η πραγματοποίηση του συνόλου των απαιτουμένων εργασιών, ώστε οι προαναφερόμενες υποβρύχιες διασυνδετικές γραμμές να παραδοθούν στον ΔΕΔΔΗΕ, έτοιμες προς χρήση.

Ως διαχειριστής του δικτύου διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη διαχείριση των δικτύων μέσης τάσης, τα οποία στη χώρα μας εκτείνονται σε περίπου 111.500 χιλιόμετρα. Παράλληλα, είναι υπεύθυνος και για αυτόνομα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα, τα οποία ουσιαστικά είναι πλέον 30, μετά την ολοκλήρωση των δύο φάσεων διασύνδεσης των Κυκλάδων και, κατά συνέπεια, την άρση της ηλεκτρικής «απομόνωσης» της Σύρου, της Πάρου και των υπόλοιπων νησιών που ανήκαν στο σύστημα της Πάρου.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr