Μετά την επίθεση του περασμένου μήνα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακάμπτει γρήγορα, βάζοντας στόχο να αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή του και προχωρώντας τα σχέδιά του για αυτό που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία αργότερα το τρέχον έτος.
H Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή έως τα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο CEO της Aramco Amin Nasser στο CNBC.
Η επίθεση με drone και πυραύλους της 14ης Σεπτεμβρίου στις υποδομές της Aramco δεν μείωσε τα έσοδα και είχε "μηδενική επίδραση" στη σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια πρόσφορα της μεγαλύτερες πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο, πρόσθεσε ο Nasser.
Οι προετοιμασίες για την IPO, που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, προχωρούν: Η εταιρεία αναμένεται τώρα να δημοσιεύσει το prospectus της IPO πριν τα τέλη Οκτωβρίου, μετέδωσε η Wall Street Journal.
Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός θα μπορούσε να βάλει σε float το 1-2% των μετοχών του στο τοπικό χρηματιστήριο, ακόμη και τον Νοέμβριο.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammad bin Salman έχει πει πως θέλει μια αποτίμηση 2 τρισ. δολαρίων για την Aramco, την πιο κερδοφόρο εταιρεία στον κόσμο, αλλά οι αναλυτές έχουν τοποθετήσει το ποσό αυτό πιο κοντά στα 1,5 τρισ. δολάρια.
Η προγραμματισμένη IPO της Aramco αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας "Vision 2030" -που στόχο έχει να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας και να μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδα του πετρελαίου.
Υπόβαθρο: Η επίθεση με drone στις εγκαταστάσεις της Aramco στα μέσα Σεπτεμβρίου έθεσε εκτός παραγωγής το 5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, υποχρεώνοντας τις τιμές σε άνοδο έως και κατά 20% -αν και έκτοτε έχουν επανέλθει. Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις, ένα ισχυρισμό που η Τεχεράνη εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά.
Τι πρέπει να προσέξουμε: Η επιτυχία της IPO θα είναι στενά συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου η οποία έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος παρά τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις στον Κόλπο.
(capital.gr)