Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο το ενεργειακό νομοσχέδιο - Θα "περάσει" και από θεσμούς - Τέλος Νοέμβρη στη Βουλή

Τους κύριους άξονες του σχεδιαζόμενου θεσμικού πλαισίου για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, παρουσιάζει αύριο Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.




Οι σημαντικότερες αλλαγές που δρομολογούνται είναι η απεμπλοκή λειτουργιών της ΔΕΗ από το δημόσιο, οι πρώτες ενέργειες για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Μέρος του νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί επί της αρχής στα μέλη της κυβέρνησης είναι και οι διατάξεις για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται να αποστείλει και σχέδιο κειμένου των διατάξεων στους θεσμούς, οι οποίοι στο πλαίσιο της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας επιμένουν στην αξιολόγηση των επιπτώσεων του νομοσχεδίου ως προς τον ανταγωνισμό της αγοράς ενέργειας.
Συνεπώς το κείμενο θα σταλεί και στις Βρυξέλλες, ενώ πηγές θεωρούν δεδομένο ότι αυτό θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση. Συνεπώς, στη Βουλή αναμένεται να φτάσει προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου με στόχο να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα.
Ως προς τη ΔΕΗ, όπως έχει αναγγείλει ο Κωστής Χατζηδάκης οι διατάξεις θα άρουν τα εμπόδια στις προσλήψεις προσωπικού με αυτές να γίνονται εκτός ΑΣΕΠ αλλά με τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το κορυφαίο όργανο για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Μερική απελευθέρωση επέρχεται και στους διαγωνισμούς προμηθειών τουλάχιστον για τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες της δημόσιας εταιρίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέψεις θα υπάρχουν και για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη δημόσια επιχείρηση.
Ο ΔΕΔΔΗΕ
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ εξετάζει να προχωρήσει και στις πρώτες θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν τη μερική πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.
Πηγές θέλουν την Κομισιόν να έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση στην από κοινού εξέταση των αλλαγών αυτών. Έτσι, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της μη συμπερίληψης σχετικών διατάξεων για την τύχη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Διαχειριστή, να έχει σχεδιαστεί σε πρώτο πλάνο η ψήφιση της μεταφοράς των πάγιων περιουσιακών στοιχείων από τη ΔΕΗ στη θυγατρική της εταιρία, τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Πρόκειται για τα δίκτυα διανομής, τους υποσταθμούς και τους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναπόσβεστη αξία τους ανέρχεται στα 3,5 δις. ευρώ.
Η μεταφορά των παγίων, αποσκοπεί ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Ωστόσο, το τελικό μοντέλο της, δηλαδή αν θα είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρία ή το σπάσιμο του δικτύου διανομής με βάση τις σημερινές πέντε περιφερειακές διευθύνσεις και στη συνέχεια η πώληση τριών ή και περισσότερων θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΥΠΕΝ και των θεσμών.
Οπότε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και με δεδομένο το ό,τι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το ενεργειακό νομοσχέδιο είναι πιθανόν να μην υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες στο κείμενο. 
(energypress)