Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Πάει προς τα πίσω η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ – Οι θεσμοί έχουν δώσει έγκριση για αλλαγή χρονοδιαγράμματος

Κάθε άλλο παρά έχει κλείσει η πώληση μετοχών που έχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ μέσω του Χρηματιστηρίου, παρά τα όσα περί του αντιθέτου είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα.


Όχι μόνον τα σενάρια όλα παραμένουν στο τραπέζι (όπως άλλωστε είχε αναφέρει με σημασία ο Κωστής Χατζηδάκης...) αλλά φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση των θεσμών να μη ληφθούν τώρα οι αποφάσεις, αλλά να πάει χρονικά προς τα πίσω η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ έχει πλέον αλλάξει και το όλο εγχείρημα θα υλοποιηθεί από τον καινούργιο χρόνο.
Ο βασικός λόγος είναι η εκτίμηση ότι οι συνθήκες τη στιγμή αυτή δεν είναι ιδανικές και ότι είναι προτιμότερο να ληφθούν αποφάσεις σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να θέλει η κυβέρνηση να ξαναδει από το μηδέν την υπόθεση αυτή.
Η αλλαγή χρονοδιαγράμματος, πάντως, φαίνεται ότι έχει την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι έχουν αναγνωρίσει ότι η πώληση των μετοχών του δημοσίου στα ΕΛΠΕ δεν αποτελούσε σε καμία φάση διαρθρωτική για την ελληνική οικονομία κίνηση, αλλά κυρίως εισπρακτική.
Ούτως ή άλλως, ο ιδιώτης βασικός μέτοχος (Paneuropian του Ομίλου Λάτση) ο οποίος κατέχει σήμερα ποσοστά περί το 45,5%, έχει ήδη το κύριο βάρος της διοίκησης της εταρείας σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν την κυβερνητική αλλαγή.
Για το ποιά μορφή θα πάρει η ιδιωτικοποίηση, καθώς και για το ποιό ποσοστό θα ιδιωτικοποιηθεί, τα σενάρια είναι ανοιχτά, με τον κ. Χατζηδάκη να έχει δηλώσει επίσημα από το βήμα της Βουλής ότι δεν προτίθεται να μηδενίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου.
Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως, μέσω του οποίου το Δημόσιο κατέχει το 35,5% των ΕΛΠΕ, έχει εκπονήσει διαφορετικά σενάρια, τα οποία προφανώς θα συνεξεταστούν όταν προχωρήσει το project στην επόμενη φάση.
Ας σημειωθεί, δε, ότι με βάση την έρευνα που έχει γίνει, μια πιθανή πώληση πακέτων μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα απαιτούσε νομοθετική αλαγή καθώς κάτι τέτοιο, με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπεται.
(energypress)